Tí z nás, ktorí sa pozerajú na displeje dňom a nocou, by mali vedieť o takzvanej digitálnej únave očí. Pozrime sa, čo to je a ako sa s ňou vysporiadať.

Ako čas pred obrazovkou ovplyvňuje náš zrak

Rôzne situácie, v ktorých sa pozeráme na displeje, rôzne ovplyvňujú naše telo.

Čas: v porovnaní s prírodou musia oči pri pohľade na displej vynakladať viac námahy, aby zaostrili a udržali jasný obraz. Toto dlhodobé úsilie je pre ne vyčerpávajúce.
Vystavenie modrému svetlu: digitálne obrazovky vyžarujú modré svetlo, ktoré prispieva k únave očí a dokonca môže narušiť spánkový cyklus, ak sme mu vystavení aj v noci.
Zlé svetelné podmienky: odlesky na displeji z iných zdrojov svetla môžu tiež zaťažovať vaše oči. Tie sa totiž snažia prispôsobiť rozdielom medzi obrazovkou a okolím.
Nevhodná vzdialenosť a uhol pohľadu: pozeranie sa na obrazovku zblízka alebo z príliš veľkej diaľky, alebo sledovanie obrazovky pod nesprávnym uhlom môže viesť k diskomfortu.
Nedostatok žmurkania: používajúc digitálne zariadenia majú ľudské oči tendenciu žmurkať menej často, ako by bolo dobré. To môže viesť k suchým očiam a nepríjemným pocitom.
Neriešené poruchy zraku: zanedbaná krátkozrakosť, ďalekozrakosť alebo astigmatizmus môžu znásobovať ostatné spomínané problémy.

Ak ste pravidelne vystavení takýmto podmienkam, je možné, že sa u vás časom rozvinie istá miera digitálnej únavy očí. Môže sa prejavovať rôznymi príznakmi rôznej intenzity.
Medzi bežné znaky unavených očí patrí nepríjemný pocit v očiach, rozmazané videnie, bolesti hlavy, citlivosť na svetlo, ťažkosti so zaostrovaním, dvojité videnie, bolesť krku, pliec alebo chrbta, zvýšená slzivosť alebo suché oči, celková únava a dokonca aj problémy s koncentráciou.

Spravidla platí: ak sa necítite dobre „od očí“, pravdepodobne to spoznáte.

 

Ako bojovať s únavou očí?

Vo všeobecnosti sa snažte udržiavať svoje oči zdravé. Je na to veľa rád na našom blogu aj inde online.

Existuje však na to veľmi silná pomôcka, a môžeme s radosťou povedať, že od jari 2024 sme jediný obchod, ktorý ju ponúka online!

Čo sú sklá Eyezen®?

Eyezen® je séria jednoohniskových šošoviek pre každodenné nosenie so zvýšenou schopnosťou uvoľňovať vaše oči. Kombinujú filter modrého svetla s niekoľkými optickými riešeniami na podporu vzdialenosti objektu a smeru pohľadu.

  • Eyezen® Focus je technológia na zníženie námahy očí pri používaní displejov a na zlepšenie čitateľnosť textu.
  • BlueUV Filter System predchádza spomenutým účinkom modrého svetla na vaše oči.

Vďaka tejto kombinácii sklá Eyezen® vašim očiam uľahčujú sledovanie obrazoviek a zlepšujú videnie zo všetkých vzdialeností a uhlov. Okrem toho ich používatelia vnímajú lepší kontrast a menej odleskov.

88 % používateľov uvádza, že sú spokojní so sklami Eyezen®
3/4 vnímajú zníženú únavu očí*

 

Aké sklá Eyezen® môžem mať?

Eyerim ponúka rad skiel Eyezen® Boost s dvoma úrovňami pomoci pre oči.

  • Eyezen® Boost 0.4 majú zväčšenie 0,4 dioptrie a sú najvhodnejšie pre používateľov vo veku 18-34 rokov, ktorých mladšie oči zatiaľ nepotrebujú veľkú pomoc.
  • Eyezen® Boost 0.6 sú určené ľuďom vo veku 35-39 rokov, ktorých oči sa už namáhajú nejaký čas.

Kde nájdem sklá Eyezen®?

Pri objednávaní dioptrických okuliarov na eyerim.sk si spomedzi možností skiel vyberte Eyezen® v cene od 99,90 €.