Modré svetlo nás obklopuje už od nášho narodenia, avšak je rozdiel v akej forme a intenzite. Inak na nás vplýva, pokiaľ pochádza z prírodného zdroja a inak z monitorov a displejov digitálnych zariadení. Práve preto je dôležité vysvetliť, čo je modré svetlo, aké má následky jeho nadmerné žiarenie a aká je prevencia.

Čo je modré svetlo?

Modré svetlo je prirodzená súčasť našich životov a vďaka nemu naše telo rozoznáva deň a noc, produkuje a reguluje spánkový hormón melatonín, podporuje alebo naopak tlmí bdelosť a pozornosť. Niektorí z nás sú vystavení nadmernému žiareniu modrého svetla, ktoré môže byť vo veľkom množstve škodlivé a nebezpečné pre náš zrak. 

ochrana proti modrému svetlu eyerim žiarenie modrého svetla ochrana proti modrému svetlu dioptrické okuliare poškodenie modrým svetlom a ochrana proti modrému svetlu

Aké sú zdroje modrého svetla?

Modré svetlo na nás svieti nielen z prírodných zdrojov, ale najmä z elektronických zariadení ako naše smartfóny, monitory počítačov a tabletov alebo TV. Samozrejme, je rozdiel či denne pozeráte do monitoru hodinu alebo celý deň v práci, pretože krátke sledovanie televízie alebo práca s elektronickými zariadeniami nemá merateľný dosah na poškodenie zraku. 

Podľa výskumu The Nielsen Total Audience Report: Q2 2017 bežný užívateľ strávil pri zariadení s displejom v roku 2017 až 8 hodín a 58 minút. Niektoré zamestnania si vyžadujú celodennú prácu s počítačom, no počas prestávky opätovne zamestnanci pozerajú do displejov svojich smartfónov. Týmto spôsobom si oči jednoducho neoddýchnu a sú neustále namáhané.

ochrana proti modrému svetlu eyerim žiarenie modrého svetla nadmerné vystavovanie sa modrému svetlu ochrana proti modrému svetlu dioptrické okuliare poškodenie modrým svetlom a ochrana proti modrému svetlu

Čo spôsobuje modré svetlo?

Digitálne zariadenia vyžarujú špecifický typ modrého a fialového svetla. Nadmerné žiarenie týchto farieb s krátkou vlnovou dĺžkou dokáže mať negatívny dopad a spôsobiť tak viaceré zdravotné nepríjemnosti, ktoré si vysvetlíme nižšie.

Dlhodobé vystavovanie sa modrému svetlu môže viesť k poškodeniu vášho zraku. Ako ďalšie príklady škodlivých vplyvov modrého svetla si uvedieme:
• Syndróm suchého oka (pálenie, svrbenie a rezanie očí, problémy pri žmurkaní, zhoršené videnie, ale napríklad aj nadmerné slzenie)
• Problémy so spánkom (nedostatok spánku alebo nekvalitný spánok môžu viesť k ďalším komplikáciám ako: nadmerná únava, podráždenosť, problémy s trávením, nepravidelná srdcová činnosť, depresia, poruchy sústredenia)
• Bolesť očí (tlak v očiach, rezavý pocit v očiach, bolesť pri žmurkaní, pálenie a začervenanie oka)
Bolesti hlavy (krátkodobé, ale aj dlhodobé bolesti hlavy, pulzujúca bolesť v okolí spánkov, napätie v šiji, niekedy bolesť hlavy vedie až ku nevoľnosti a zvracaniu)
• Rozmazané videnie (oči majú problém zaostriť na blízke ale aj vzdialené predmety, ktoré sa javia rozmazane)

Blue light eyerim.sk

Ako sa chrániť pred modrým svetlom?

Radi by sme vám predstavili niekoľko preventívnych opatrení, ktoré vám pomôžu predísť vyššie spomenutým problémom. Pri práci s digitálnymi zariadeniami sa držte pravidla  20-20-20. Toto pravidlo hovorí o tom, že každých 20 minút si dajte aspoň 20 sekundovú prestávku od pozerania do displeja a pozrite sa na objekt vzdialený 20 metrov od vás. Vaše oči si tak oddýchnu, tak isto aj váš mozog a budú schopné lepšie reagovať.

Ďalšie rady ako sa chrániť pred modrým svetlom sú:


• Dioptrické okuliare s ochranou pred modrým svetlom (špeciálna vrstva, ktorá sa pridá na šošovky vašich okuliarov)
• Špeciálne monitory počítačov s Low-blue light technológiou (technológia, ktorá redukuje prenikanie modrého svetla a znižuje namáhanie oči a únavu. Zatiaľ je na trhu zopár značiek napríklad Samsung, BenQ alebo Asus, ktoré ponúkajú Low-blue light technológiu)
• Špeciálna fólia (ochrannú fóliu si nalepíte na vaše digitálne zariadenia, vďaka čomu zabránite prenikaniu modrého svetla a šetríte vaše oči)
• Aplikácia (ktorá prispôsobuje jas vášho monitora a eliminuje tak žiarenie modrého svetla,  napr: f.lux, eye saver, eyeblink, redshift, iris. Avšak tieto aplikácie môžu skresľovať farby, ale dajú sa v nich nastaviť viaceré režimy podľa podmienok, v ktorých pracujete.)

Okuliare na počítač bez dioptrií z eyerim.sk

Okuliare na počítač bez dioptrií?

To, že pred škodlivým žiarením z obrazoviek sa treba chrániť v eyerime dávno vieme. No kým doteraz bol proces objednania ochranných okuliarov komplikovanejší a drahší, rozhodli sme sa všetko zmeniť a prichádzame s novinkou - kolekciou okuliarov na počítač bez dioptrií, ktorá prináša štýlovú a kvalitnú ochranu pred modrým svetlom. Tieto okuliare bez dioptrií a s acetátovými rámami filtrujú až 35 % modrého svetla medzi 400 a 450 nm, čím zvyšujú komfort vášho videnia počas práce pred obrazovkami. Okrem toho šošovky poskytujú 100 % UV ochranu, sú antireflexné, odolné proti poškriabaniu a vďaka superhydrofóbnej vrstve sa menej špinia a ľahšie sa čistia. Obrovskou výhodou je aj to, že ich môžete mať doma už do 24 hodín, čo je v optickom svete skutočná rarita. Či už máte radi moderné doplnky, alebo vyznávate klasiku, z týchto okuliarov si vyberie každý!

Okuliare na počítač bez dioptrií z eyerim.sk

Vplyv modrého svetla nepodceňte

Týmto článkom sme vás rozhodne nechceli vystrašiť, skôr len upozorniť na niekedy podceňovanú problematiku. Dbajte o svoj zrak aj keď nenosíte dioptrické okuliare a doprajte svojim očiam dostatočný oddych. Pokiaľ nosíte dioptrické okuliare a pracujete na dennej báze s počítačom alebo smartfónom, odporúčame vám pridať si ochrannú vrstvu pred modrým svetlom, aby bol váš zrak chránený.