Znie vám to povedome? Ste v práci - vo svojej kancelárii alebo doma - a máte pocit, že je čoraz ťažšie sústrediť sa. Rozhodnete sa urobiť si prestávku - možno pošlete správu kamarátom, aby ste zistili plány na večer, skontrolujete svoje sociálne siete alebo si zahráte hru na telefóne. Aj keď vám to môže pripadať ako relax, vaše oči musia vynaložiť rovnaké úsilie ako pri práci, a to bez toho, aby si skutočne oddýchli. Ako zaistíte, aby sa oči po prestávke cítili znova svieže? Tu je 5 krátkych a jednoduchých cvičení, ktoré môžete robiť na ich posilnenie a uvoľnenie.

1) Choďte von 

Najlepšia rada na to, aby ste svojim očiam dopriali oddych, je ísť von a nechať ostatné zmysly, aby prevzali časť vnímania. Pozerajte sa pre zmenu na zeleň, vychutnajte si čerstvý vzduch na tvári, počúvate vtáky a ovoniavajte kvety. Nemáte možnosť vyraziť do prírody? Tak vneste prírodu dnu! Zaobstarajte si peknú zelenú rastlinku a umiestnite ju do vzdialenosti cca 6 metrov od vášho stola. To sa vám bude hodiť pri ďalšom cvičení. 

5 rýchlych cvikov pre zdravé oči, ktoré možete robiť doma aj v práci

2) 20-20-20 

Americká optometrická asociácia odporúča cvičenie 20-20-20, to znamená, že každých 20 minút sa 20 sekúnd pozeráte na niečo, čo je od vás vzdialené 20 stôp, teda asi 6 metrov. Rastlina, ktorú ste si zaobstarali na cvičenie 1 je ideálnym bodom, na ktorý sa môžete zamerať. Dobrým tipom je nastaviť si budík, ktorý vás každých 20 minút na túto aktivitu upozorní. 

5 rýchlych cvikov pre zdravé oči, ktoré možete robiť doma aj v práci

3) Žmurkanie 

V ideálnom prípade by ste mali žmurknúť 15 až 20-krát za minútu, no výskum ukázal, že ľudia žmurkajú menej, keď sú veľmi koncentrovaní a keď pozerajú na monitory. To je zlá správa pre vaše oči: žmurkanie ich udržiava čisté, vyživené a zdravé. Takže niekoľkokrát pomaly a dôkladne zatvorte a otvorte oči a potom si skúste viac všímať, ako často žmurkáte. Našťastie, uvedomenie si skutočnosti, že nežmurkáte tak často, ako by ste mali, často stačí na vyriešenie tohto problému. 

5 rýchlych cvikov pre zdravé oči, ktoré možete robiť doma aj v práci

4) Obrys čísla 8 

Po žmurkaní je čas “potrápiť” svaly vašich očí o niečo viac. Predstavte si niekde v diaľke veľké číslo 8. Očami jeho tvar niekoľkokrát prejdite. Hrajte sa s tým - urobte číslo väčšie a menšie, prebehnite ho očami rýchlejšie a potom zase pomalšie ... Všimnete si, že tieto pohyby sa úplne líšia od toho, čo zvyčajne robia vaše oči pri práci na počítači, takže je dobré, aby mali vďaka tomuto cvičeniu mali malú pohybovú zmenu. 

5 rýchlych cvikov pre zdravé oči, ktoré možete robiť doma aj v práci

5) Užite si tmu 

Na záver doprajte svojim očiam chvíľku úplného odpočinku – zakryte si oči rukami a zatiente tak všetko svetlo. Trikrát sa zhlboka nadýchnite a pocíťte, ako sa vám a vašim očiam vracia energia.

5 rýchlych cvikov pre zdravé oči, ktoré možete robiť doma aj v práci

Okrem týchto cvičení je tu ešte jedna vec, ktorú môžete urobiť proti únave a poškodeniu očí: objavte okuliare na počítač s filtrom modrého svetla na eyerim. Filtrovaním modrého svetla, ktoré vyžarujú vaše elektronické zariadenia, pomôžete vašim očiam, aby neboli tak unavené. Vaše oči pre vás tak tvrdo pracujú, podporte ich, ako len môžete!