Vonku slnko, vnútri umelé osvetlenie a žiarenie z monitorov. Neustále sa meniace svetelné podmienky sú pre človeka s dioptrickými okuliarmi často veľkým problémom. No kde je problém, tam prichádza EssilorLuxottica so svojím najmodernejším technologickým riešením - samozafarbovacími sklami Transitions® Light Intelligent Lenses™! Prečo sa oplatí si ich vybrať?

V predchádzajúcom článku sme si hovorili o fotochromatických (samozafarbovacích) okuliaroch - ide o okuliare, ktoré menia zafarbenie svojich skiel podľa toho, či sa nachádzate na priamom slnku alebo vo vnútorných priestoroch. Bez pochyby tak ide o najpohodlnejší spôsob ochrany a korekcie zraku v jednom. 

 

Ako samozafarbovacie sklá fungujú?

Samozafarbovací proces fotochromatických skiel je automatický a rýchly. Keď sú okuliare vystavené slnečnému svetlu, fotoreaktívne chemikálie v sklách reagujú na ultrafialové žiarenie. Tento proces spôsobuje, že sklo sa stáva tmavším, aby ochránilo oči pred nežiaducim oslnením a škodlivými účinkami UV žiarenia. Keď je okolie opäť menej osvetlené, napríklad pri prechode do vnútorného prostredia, sklo sa pomaly vráti späť do transparentného stavu. Zatmavenie trvá cca 30 sekúnd, následné vrátenie do číreho stavu trvá cca 5 minút.

Na trhu je veľa druhov samozafarbovacích skiel, my vám však chceme prinášať vždy to najlepšie. Práve preto u nás nájdete samozafarbovacie sklá od svetového optického giganta EssilorLuxottica s názvom Transitions® Light Intelligent Lenses™. V čom sú tieto sklá iné? Poďme sa na to pozrieť.



1) Transitions Signature GEN 8® 

Tieto adaptívne sklá, v poradí už 8. generácie, sú určené na bežné každodenné nosenie. V interiéri sú číre, no pôsobením UV svetla stmavnú. Poskytujú 100 % ochranu pred UV žiarením a sú dostupné v 2 farbách: hnedá (zvyšuje kontrast) a sivá (neutrálna, podporuje správne farebné videnie). 


 

2) Transitions XTRActive®

Ak ste veľmi citliví na svetlo alebo stečasto vystavení jasnému svetlu, sklá Transitions XTRActive® novej generácie sú určené práve pre vás. Ide o zatiaľ najtmavšie samozafarbovacie sklá s extra ochranou pred intenzívnym svetlom, ktoré sú navyše vhodné aj pre šoférov. Poskytujú 100 % ochranu pred UV žiarením a spoľahlivo filtrujú až 34 % modrofialového svetla v interiéri a až 90 % modrofialového svetla v exteriéri. Tieto sklá v interiéri zostávajú s jemným ochranným odtieňom, ktorý však nemá nijaký vplyv na váš zrak. Skvelou správou je aj to, že prechod z tmavej formy späť do čírej je až o 35 % rýchlejší ako u iných šošoviek.
 

Testovanie na nositeľoch okuliarov ukázalo, že v mnohých situáciách – ako je šoférovanie, silné denné svetlo, čas strávený v interiéri pred obrazovkou alebo pri vystavovaní sa umelému svetlu – užívatelia dávajú prednosť novej generácii šošoviek Transitions XTRActive.

 

 

Časté otázky

 

1) Ako sa Transitions líšia od bežných čírych skiel?

 

Vaše klasické transparentné sklá robia skvelú prácu pri korekcii vášho zraku, ak máte refrakčnú chybu (krátkozrakosť, ďalekozrakosť, presbyopia alebo astigmatizmus). Sklá Transitions však idú ešte o krok ďalej a zabezpečujú to, aby boli vaše oči vystavené len optimálnemu množstvu svetla, čím chránia váš zrak za akýchkoľvek svetelných podmienok.

2) Blokujú Transitions sklá UV žiarenie a modré svetlo?


Sklá Transitions blokujú až 100 % škodlivého UV žiarenia, ktoré môže spôsobovať poškodenie očí, vrátane popálenia rohovky a degenerácie sietnice. Taktiež sú užitočné pri filtrácii rušivých svetelných odleskov - vďaka ich schopnosti stmavnúť pri jasnom slnečnom svetle vám umožňujú lepšie vidieť a znížiť odraz svetla od hladiny vody, snehu, vozovky alebo iných povrchov. To znamená, že vaše oči budú menej unavené a môžete sa sústrediť na dôležité aktivity.

Skvelým bonusom je aj schopnosť filtrovať modré svetlo z digitálnych zariadení. Transitions Signature GEN 8 filtrujú v čírom stave až 20 % škodlivého modrofialového svetla a v zatmavenom dokonca 85 %. Transitions XTRActive filtrujú až 34 % modrofialového svetla v interiéri a až 90 % modrofialového svetla v exteriéri. 

3) Možem si sklá Transitions pridať do akéhokoľvek rámu?

Sklá Transitions sú vhodné do všetkých rámov z ponuky eyerim, najmodernejšiu starostlivosť o oči teda môžete bez problémov zladiť so svojim osobným štýlom.

4) Môžem si vybrať Transitions sklá aj keď nepotrebujem dioptrie?

Skvelou správou je, že výhody technológie skiel Transitions si môžete užiť aj vtedy, keď nepotrebujete dioptrie. Jednoducho si vyberte ľubovolný rám z ponuky eyerim. Pri výbere skiel zvoľte “Chcem sklá bez dioptrií” a v ďalšom kroku “Samozafarbovacie (fotochromatické) sklá”.

  • Transitions Signature Gen8 sú ideálne pre každodenný život, pričom si môžete vybrať z 2 farieb. Ponúkajú najlepšiu ochranu vašich očí pred oslnením.
  • Transitions XTRActive sú zase ideálne pre tých, ktorí trávia veľa času na ostrom slnku alebo v aute, kde sa aktivujú a znížia oslnenie bez ohľadu na to, kam idete.
 

5) Potrebujem ešte dioptrické slnečné okuliare, keď mám jeden pár Transitions?

Nie je na škodu ponechať si pár dioptrických slnečných okuliarov, pretože sú vhodnejšie, ak sedíte dlhšie vonku na slnku (napríklad na dovolenke). Samozafarbovacie okuliare so sklami Transitions nie sú nevyhnutne náhradou vašich slnečných okuliarov, ale ďalšou možnosťou, ako si trochu uľahčiť život pri prechodoch medzi interiérom a exteriérom.

 

Zaujali vás jedinečné vlastnosti fotochromnatických skiel Transitions by Essilor? Doprajte si ich na eyerim aj vy!