Mnoho ľudí trápia problémy so zrakom. Niektoré sú menej závažné a po čase zmiznú alebo sa dajú jednoducho liečiť doma. No iné choroby si vyžadujú už špeciálnu starostlivosť a liečbu.

Krátkozrakosť (Myopia)

Čo to je? Očné ochorenie, v ktorom sa lúče svetla stretávajú pred sietnicou, a preto sa vzdialený objekt javí ako rozmazaný. Naopak blízke predmety vidíte ostro.
Symptómy: Medzi najčastejšie symptómy patria bolesti hlavy, únava či unavené, namáhané oči.
Diagnostika a liečba: Ochorenie sa dá diagnostikovať pri pravidelných návštevách oftalmológa, no netreba mať žiadne obavy. Krátkozrakosť je možné liečiť správne zvolenými dioptrickými okuliarmi (najjednoduchšie, najbezpečnejšie a asi aj najlacnejšie  riešenie), kontaktnými šošovkami alebo operáciou (počas operácie sa zmení tvar zakrivenia rohovky).

Encyklopédia očných chorôb, 1. časť, červené Tommy Hilfiger Wayfarer dioptrické okuliare,

Ďalekozrakosť (Presbyopia)

Čo to je? Ochorenie oka, v ktorom lúče svetla dopadajú za sietnicu. To spôsobuje, že blízke predmety sú neostré a naopak vzdialené predmety sa javia ako ostré.
Symptómy: Pri ďalekozrakosti medzi symptómy patria bolesti hlavy, všeobecná únava či boľavé oči.
Diagnostika a liečba: Ďalekozrakosť je možné diagnostikovať u očného lekára, ktorý Vám spraví očné vyšetrenie. Toto ochorenie je možné rovnako liečiť okuliarmi, kontaktnými šošovkami alebo operáciou (mení sa tvar očnej rohovky).

Ďalekozrakosť aj krátkozrakosť majú rovnaký rizikový faktor, a to dedičnosť. Takže pokiaľ niekto vo vašej rodine trpel niektorým z týchto ochorení, je viac ako pravdepodobné, že aj Vy ho budete mať.

Encyklopédia očných chorôb, 1. časť, Oakley hnedé obdĺžnikové dioptrické okuliare, eyerim blog

Astigmatizmus

Čo to je: Astigmatizmus mnohokrát ide ruka v ruke buď s krátkozrakosťou a ďalekozrakosťou. Ochorenie je spôsobené nepravidelným tvarom rohovky alebo zaoblením očnej šošovky. Výsledkom je rozmazané videnie aj blízkych, aj vzdialených predmetov.
Symptómy: Najčastejšie prejavy sú bolesti hlavy a očí.  
Diagnostika a liečba: Váš očný lekár bude liečiť toto ochorenie vhodnými dioptrickými okuliarmi alebo kontaktnými šošovkami, ktoré napravia astigmatizmus (alternovaním spôsobu, ako bude dopadať svetlo do oka). Ďalší spôsob liečenia je neinvazívna metóda, a to tak, že pacient nosí špeciálne tvarovaný set pevných kontaktných šošoviek, ktoré postupne zmenia tvar jeho rohovky.

Glaukóm (Zelený zákal)

Čo to je: Zelený zákal je skupina očných ochorení, ktoré postupne ničia očný nerv. Tento malý nerv má na zodpovednosti prenos všetkých informácií z oka do mozgu. Hlavným dôvodom, prečo zelený zákal vzniká, je očný tlak.
Symptómy: V ranných štádiách glaukóm nemá výrazné symptómy, ale nemali by ste podceňovať návštevu očného lekára. Postupne si začnete všímať, že máte nejaký problém so zrakom, napríklad silné bolesti oka (alebo aj oboch očí), červené oči alebo rozšírené zreničky.  
Diagnostika a liečba
: Pri skorej diagnostike u návštevy lekára je možné spomaliť alebo zastaviť progres s medikamentmi. No pokiaľ sa zelený zákal zistí až neskôr, je možné ho liečiť jedine laserom alebo operáciou. Hlavným cieľom je zníženie očného tlaku. Bohužiaľ, napadnutý očný nerv sa nedá vrátiť do pôvodného zdravého stavu, je to trvalý stav poškodenia.

Katarakta (Šedý zákal)

Čo to je: Šedý zákal, je niečo ako oblak vo Vašom oku, ktorý vedie ku zhoršenému videniu. Väčšinu času sa šedý zákal vyvíja pomaly a môže zasiahnuť obe oči ale aj iba jedno.
Symptómy: Ako príklad môžeme spomenúť vyblednuté farby, rozmazané videnie, problémy s videním v noci alebo v tme / šere, silné svetlá, no všetko záleží na konkrétnom type kataraktu.
Diagnostika a liečba: Katarakta je možné diagnostikovať očným vyšetrením. Skoré štádium šedého zákalu sa dá riešiť okuliarmi, ale v prípade, ak toto riešenie nepomáha, musíte podstúpiť operáciu očí. Operáciou sa odstráni “oblak” na oku (zahmlená šošovka) a nahradí sa umelou.

Tupozrakosť (Amblyopia)

Čo to je: Amblyopia má svoje ďalšie meno, a to syndróm lenivého oka. Lenivé očko sa najčastejšie vyskytuje u malých detí a dospievajúcich detí. Je to ochorenie, v ktorom mozog a oči nespolupracujú tak, ako by mali. Mozog dostáva impulzy z oboch očí, zo zdravého a chorého oka. No po čase začne mozog uprednostňovať iba zdravé oko a choré začne ignorovať. To vedie k zahmleniu šošovky, deformácií tvaru oka, jedno oko začne byť ďalekozraké alebo krátkozraké a mnoho ďalšieho.
Symptómy: Obmedzené hĺbkové videnie - ťažká orientácia v priestore, odhadnutie vzdialenosti, preferencia jedného oka (prižmurovanie chorého oka).
Diagnostika a liečba: Skorá diagnostika vedie k úspešnej liečbe lenivého oka. Amblyopia sa dá liečiť okuliarmi alebo zakrytím oka. Hlavným cieľom je donútiť dieťa používať slabšie oko.

Encyklopédia očných chorôb, 1. časť, dioptrické čierne okuliare Ray Ban

A sme na konci tohto tak trochu lekárskeho blogu. Veríme, že ste sa niečo nové naučili a už nebudete podceňovať pravidelné lekárske prehliadky. Ak by ste sa chceli dozvedieť viac o tom, ako sa starať o svoj zrak, tak viac zistíte v tomto blogu. V prípade, že vám už boli predpísané dioptrické okuliare a radi by ste si ich kúpili, tak na eyerim nájdete veľký výber rôznych druhov rámov, farieb, luxusných značiek a dokonca okuliare aj pre vašich najmenších.