A je to tu: zimná sezóna je v plnom prúde a vy už ste si zrejme našli tie pravé lyžiarske okuliare. Pravdepodobne ste investovali do kvalitných okuliarov na svah, ktoré využívajú pokrokovú technológiu. Chcete predsa to najlepšie pre svoje oči, no nie? V tomto článku sme pre vás pripravili niekoľko skvelých rád, vďaka ktorým si svoje lyžiarske okuliare udržíte v top stave počas viacerých zimných sezón. Je to ešte jednoduchšie, než si myslíte!

Tip 1: Čistite ich opatrne



Najmä v drsnejších poveternostných podmienkach hrozí, že na vonkajšiu šošovku vašich lyžiarskych okuliarov sa dostane sneh, dážď, ľad alebo aj všetko naraz. V dôsledku toho môžete mať zhoršené videnie a vaše lyžiarske okuliare tým na svahu strácajú svoju efektivitu. Chápeme, že to vie byť naozaj otravné, ale nezabudnite pri čistení vonkajšej šošovky na trpezlivosť! Hlavne ju čistite jemne. Môžete použiť handričku z mikrovlákna alebo látkový obal, v ktorom ste si okuliare zakúpili, ale určite najprv skúste sneh z okuliarov otriasť a nechať šošovku prirodzene vyschnúť. V žiadnom prípade nepoužite rukavice alebo rukáv bundy na čistenie šošovky, nech už je to akokoľvek praktické. Takmer určite by ste tým poškriabali povrch šošovky – a to rozhodne nechcete.

Tip 2: "Menej je viac" platí pri vnútornej šošovke dvojnásobne

V ideálnom prípade by ste vnútornú šošovku okuliarov mali jednoduco nechať tak. Lyžiarske okuliare často mávajú zvnútra náter proti zahmlievaniu, najmä teda tie technologicky pokrokové modely ako napríklad lyžiarske okuliare Oakley. Tento náter by ste mohli pri čistení znehodnotiť – čiže aj handričku z mikrovlákna nechajte v tomto prípade tak. Ak sa vám náhodou do vnútra okuliarov dostane sneh, skúste ho len vytriasť a nechať okuliare prirodzene vyschnúť. Čokoľvek iné by mohlo poškodiť spomínaný náter proti zahmlievaniu – a ten je pravdepodobne jedným z dôvodov, prečo ste si okuliare v prvom rade kupovali, no nie?

Tip 3: Správne ich skladujte



Lyžiarske okuliare ste si takmer určite zakúpili aj s ochranným obalom určeným na skladovanie (najmä, ak ste nakupovali cez eyerim). Nebojte sa ho využívať! Vždy, keď lyžiarske okuliare práve nemáte na sebe, dbajte na to, aby ste ich odložili do obalu. Okrem toho, mnohí z nás majú tendenciu nechávať si lyžiarske okuliare na noc v aute spolu so zvyškom výstroja. Lyžiarske okuliare však nie sú ten istý prípad ako napríklad topánky. Ak ich nechcete mať poškriabané či zahmlené, skladujte ich v izbovej teplote – poďakovať nám môžete neskôr. 

Tip 4: Investujte do kvality

Na svahu zažívame častokrát veľmi premenlivé počasie. Lyžovanie či snowboardovanie si ale chcete užiť naplno bez ohľadu na poveternostné podmienky, však? Pre tú najlepšiu skúsenosť na svahu sa určite nebojte investovať do naozaj kvalitných lyžiarskych okuliarov. Obzvlášť ak chcete, aby vám vydržali dlhšie než len jednu sezónu. V ponuke je naozaj veľa skvelých modelov, ktoré sú prispôsobené na rôzne počasie, viditeľnosť a vaše požiadavky. Značka uvex ponúka široký výber veľmi odolných šošoviek s pokrokovou technológiou. Lyžiarske okuliare Bolle vás pripravia aj na tie najdrsnejšie podmienky a Julbo vám uľahčia čistenie vetraním šošovky, ktoré funguje naozaj vynikajúco proti zahmlievaniu. Môže sa to zdať ako poriadna investícia, ale počkajte, kým si okuliare vyskúšate a doslova na vlastné oči zažijete skvelé pokrokové technológie, ktorými sa pýšia všetky naše obľúbené značky lyžiarskych okuliarov!

Vidíte, hovorili sme vám, že to bude jednoduché! Ak sa budete držať týchto našich základných rád, zaručíte tým, že vaše lyžiarske okuliare zostanú ako nové po dobu niekoľkých zimných sezón. Tak utekajte brázdiť svahy s ostrým zrakom a bez zahmlených okuliarov!