Značka Oakley bola priekopníkom vo svete športu a technológií asi odjakživa. Odkedy priniesla na trh šošovky Prizm, ktoré zázračne vylaďujú obraz na základe prostredia špecifického pre daný šport, posunula chápanie a význam športových slnečných a lyžiarskych okuliarov na iný level. Čo znamená všetok ten rozruch okolo PRIZM, ako táto technológia funguje, čo ponúka a prečo zmenila životy vrcholovým športovcom po celom svete? Tu je odpoveď.

Čo je PRIZM a ako funguje?

Ľudské oči dokážu odlíšiť viac ako 10 miliónov farieb, zachytiť pohyb predmetov v rôznych svetelných podmienkach, no z času na čas potrebujú pomoc, aby dokázali vidieť veci, ktoré za normálnych okolností náš mozog spracovať nedokáže. Experti v Oakley sa preto rozhodli pomocou merania kompletného elektromagnetického spektra špecifického pre rôzne prostredia zadefinovať tie najdôležitejšie farby pre špecifické prostredia ako more, jazerá, skalnaté povrchy hôr, sneh alebo ľad. Po 15 rokoch výskumu a zdokonaľovania značka Oakley predstavila technológiu Oakley Prizm™, ktorá inteligentne vylaďuje obraz na základe prostredia pomocou šošovky, ktorá zvýrazňuje farby a tým zvyšuje váš výkon a bezpečnosť v danom športe.

Technológia PRIZM™ vo svojej podstate ako prvá využíva účelovo zostrojené šošovky prispôsobené na špecifický typ športu a športových aktivít. Lyžiarske okuliare alebo športové slnečné okuliare od Oakley, ktoré zahŕňajú túto technológiu prakticky pomáhajú športovcom čeliť enviromentálnym  problémom, ktoré na nich číhajú každý deň. Cieľom značky Oakley vždy bolo priniesť revolúciu do sveta športu a musíme uznať, že s technológiou akou je Prizm sú na veľmi dobrej ceste dokázať to.

 

Sú polarizované okuliare iné ako tie s Prizm technológiou?

Rozruch okolo okuliarov s Prizm technológiou ešte stále neutíchol. Aj po niekoľkých sezónach od ich predstavenia sa častokrát stretnete s otázkou, či je Prizm technológia vlastne polarizácia, a či sú okuliare s touto technológiou iné ako polarizačné okuliare. Krátka odpoveď je “áno, sú iné”. Prizm šošovky v podstate spadajú do kategórie kontrastné šošovky, no čo ich odlišuje od ostatných je schopnosť vyladiť určité farby, ktoré majú prejsť spektrom a zvýrazniť ich. Rovnaká schopnosť tak robí rôzne Prizm okuliare prispôsobené na využitie pri určitých športoch a aktivitách, akými sú lyžovanie, cyklistika, golf, rybárčenie alebo turistika.

Polarizácia, alebo polarizované okuliare, poskytujú filter, ktorý blokuje horizontálne svetlo odrážajúce sa od hladkých povrchov, akými sú voda, kapota auta alebo mokrá cesta bez ohľadu na typ prostredia. Prakticky akékoľvek okuliare možu byť polarizačné bez ohľadu na to, či majú neutrálnu, Prizm alebo inú kontrastnú šošovku.

Oakley Prizm lyžiarske okuliare - revolúcia v zimných športoch

Prvé lyžiarske okuliare s technológiou Prizm™ boli predstavené v roku 2014 a už vtedy každý v Oakley vedel, že odštartujú revolúciu v zimných športoch. Vďaka technológii PRIZM™ dokážete na svahu vidieť hrbole, diery a všetky detaily, ktoré vaše oči doteraz nedokázali postrehnúť. Tento revolučný typ šošovky je dostupný v 6 rôznych farbách a každá z nich funguje v širokom spektre svetelných podmienok.

Oakley PRIZM™ Black Iridium
Oakley PRIZM™ Black Iridium
Podmienky: Jasné / Slnečné počasie
VLT: 3 - 8%
Kategória: S3


Oakley PRIZM™ Sapphire Iridium
Oakley PRIZM™ Sapphire Iridium
Podmienky:
Oblačno / Premenlivé počasie
VLT: 8 - 18%
Kategória: S3 - S2


Oakley PRIZM™ Jade Iridium
Oakley PRIZM™ Jade Iridium
Podmienky:
Oblačno / Premenlivé počasie
VLT: 8 - 18%
Kategória: S3 - S2


Oakley PRIZM™ Torch Iridium
Oakley PRIZM™ Torch Iridium
Podmienky:
Oblačno / Premenlivé počasie
VLT: 8 - 18%
Kategória: S3 - S2


Oakley PRIZM™ Rose
Oakley PRIZM™ Rose
Podmienky: Nepriaznivé / Sneženie a hmla
VLT: 18 - 43%
Kategória: S2 - S1


PRIZM™ Hi Pink Iridium
PRIZM™ Hi Pink Iridium
Podmienky: Nepriaznivé / Sneženie a hmla
VLT: 43 - 80%
Kategória: S1

Dobré správy! Aktuálne funkciu PRIZM™ nájdete vo všetkých obľúbených modeloch lyžiarskych okuliarov, takže si perfektný obraz môžete užívať bez ohľadu na váš štýl. Od bestselleru, akým je Oakley Flight Deck a jeho malý brat Oakley Flight Deck XM alebo u veľmi podobných Oakley O-Frame 2.0 až po Oakley Airbrake XL, ktorý poznáte v typickom Stormtrooper prevedení. No a samozrejme naše najobľúbenejšie lyžiarske okuliare Oakley Line Miner! Sme si istí, že po tom, čo na vlastné oči vyskúšate šošovky Oakley Prizm, tradičné okuliare budú pre vás old-school a nebudete si už jazdu s nimi vedieť predstaviť..

Oakley sa môže pýšiť podporou mnohých svetových športovcov, ktorí na túto technológiu nedajú dopustiť. Svetový šampión v štýle slopestyle, Mark McMorris, je jedným z niekoľkých Olympíjskych medailistov, ktorí okuliare s Prizm šošovkou používajú dennodenne, a o tom, že jej naozaj dôveruje svedčí aj jeho limitovaná edícia lyžiarskych okuliarov Oakley Airbrake XL Signature Series. Svoje vlastné kolekcie každoročne s Oakley produkujú aj legendy ako Lindsey Vonn, Shaun White alebo Aksel Lund Svindal, ktorých úspechy revolučné schopnosti technológie PRIZM™ iba potvrdzujú.

Oakley PRIZM ski goggles

Oakley Prizm športové okuliare - Golf, Road, Trail and more

V Oakley s technológiou PRIZM™ neostali samozrejme len pri kategórii zimné športy. Technológiu testovali v niekoľkých športových prostrediach a vďaka tomu dnes môžu optimalizovať Prizm šošovky pre všetky druhy športov. Takto vznikli športové slnečné okuliare určené pre ľudí, ktorí sa venujú športom ako golf, cyklistika, horská turistika a mnoho ďalších.

PRIZM™ Road sport sunglasses
PRIZM™ Road

Táto šošovka zvýrazňuje modré a zelené tóny, vďaka čomu dokáže odkryť všetky nedostatky terénu a zabezpečiť dokonalú jazdu pre každého cyklistu. Siahnite po športových okuliaroch Oakley Radar EV PATH Prizm a užite si jazdu bez obáv o to, že vás niečo prekvapí.

PRIZM™ Golf sport sunglasses
PRIZM™ Golf

Tento typ šošovky dokáže na greenoch zázraky. Pomôže vám rozlíšiť rôzne textúry a odtiene zelenej, vďaka čomu dokážete presne určiť zmenu terénu a prispôsobiť mu svoju hru. Skúste, napríklad, Oakley Flak Draft Prizm.

PRIZM™ Trail sport sunglasses
PRIZM™ Trail

Úžasná šošovka, ktorá vylaďuje červené a hnedé farby, takže akýkoľvek piesok, kamene alebo korene stromov odhalíte bez mihnutia oka aj v tom najšpinavšom teréne. Skúste slnečné okuliare Oakley EVZero Path Prizm - perfektná voľba na turistov, cezpoľných bežcov alebo horských cyklistov, ktorí majú radi adrenalín.

PRIZM™ Deep water polarized sport sunglasses
PRIZM™ Deep Water

Milovníci vodných športov, pozor! Táto polarizovaná šošovka perfektne zvýrazňuje zelenú a červenú a naopak filtruje odtiene modrej, čo je pri športe na mori alebo inej vodnej ploche veľkou výhodou. S párom športových slnečných okuliarov Oakley Holbrook Metal Prizm budete mať 100% prehľad o tom, čo sa deje tam dole.

Všetky verzie Prizm šošoviek v športových slnečných okuliaroch a v lyžiarskych okuliaroch radikálne zvyšujú kontrast, čo výrazne zlepšuje váš celkový vizuálny zážitok, či už lyžujete alebo ste profesionálny golfista. Ak chcete zistiť viac o technológii Oakley PRIZM™, všetky detaily nájdete na oakley.com. Navyše, nedávno spojila značka Oakley sily s VSCO, obľúbenou appkou na úpravu fotografií, aby priniesli Prizm technológiu priamo do vášho telefónu. Ak vás teda zaujíma, aké to je pozerať sa na svet cez šošovku Prizm, pozrite si ich úžasne prepracované Oakley Prizm filtre a pocíťte ten rozdiel.

Oakley PRIZM sport sunglasses polarized

Ani slovami, ani fotografiami vám nikdy nevysvetlíme a neukážeme, aké to je zažiť “Prizm”, takže vám neostáva nič iné len to vyskúšať. Ak si kúpite u nás na eyerim akékoľvek lyžiarske okuliare skladom do 25.februára, použitím kódu SNOW20 ušetrite až 20% z ich ceny. No a najlepšia správa nakoniec! Ak budete mať cestu okolo našej Facebook fanpage, môžete si zasúťažiť o 100 EUR budget na ČOKOĽVEK, čo na eyerim.sk nájdete. Súťaž končí 28.februára. Držíme vám palce!