Čo je krátkozrakosť (myopia) a ako sa prejavuje?

Krátkozrakosť (odborne myopia) je jedna z najčastejších očných chýb (diagnostikuje sa u viac než 30 % ľudí a ich počet stále rastie). Ide o stav, kedy bez problémov vidíte blízke objekty, ale vzdialenejšie sa vám zdajú neostré.  Vzdialenosť, na ktorú krátkozraký človek dobre vidí, je tým kratšia, čím je chyba väčšia. Príznakmi krátkozrakosti môžu byť napríklad aj bolesti hlavy, pretože krátkozraký človek sa musí namáhať, aby svoju pozornosť zaostril na vzdialenejšie objekty.

Rozdiel medzi krátkozrakosťou a ďalekozrakosťou:

- Krátkozraký človek vidí obraz v diaľke rozmazane, ďalekozraký vidí horšie blízke predmety.

- Pri ďalekozrakosti sa obraz premieta za sietnicou, pri krátkozrakosti pred sietnicou.

- Krátkozraký človek by mal nosiť okuliare s rozptylnou šošovkou ("mínusky"), ďalekozraký so spojnou šošovkou ("plusky").

Čo spôsobuje krátkozrakosť?

Nikto zatiaľ nepozná presné príčiny krátkozrakosti, no vo všeobecnosti platí tvrdenie, že krátkozrakosť je geneticky vrodená chyba, ktorú však môžu ovplyvňovať aj tzv. environmentálne príčiny, ako napríklad časté čítanie v zlom osvetlení či z veľmi malej vzdialenosti, sledovanie televízora či práca na počítači. Krátkozraké oko je dlhšie, než by malo byť, a preto nedokáže zobrazovať obrazy na sietnici ostro a jasne. Táto porucha zraku najčastejšie vzniká v detskom veku alebo v puberte, ale môže sa zistiť aj oveľa neskôr (medzi 20-25 rokom). 

Test - ako zistiť krátkozrakosť?

Pokiaľ máte podozrenie, že trpíte krátkozrakosťou, rozhodne vám odporúčame navštíviť očného lekára, ktorého profesionálne vedomosti a vybavenie vám dá jednoznačnú odpoveď. Ak by ste sa však predtým chceli otestovať aj sami doma, je to jednoduché. Vytlačte si obrázok nižšie na veľkosť A4, zaveste ho na stenu a postavte sa približne štyri metre od neho. Zakryte si rukou jedno oko (ak už nosíte dioptrické okuliare, nechajte si ich, ale prekryte si oko napríklad papierom) a pustite sa do čítania písmen z prvého obrázka. Postupujte po jednom riadku zhora nadol. To isté urobte aj s druhým okom. Ak dokážete prečítať aj najspodnejší riadok, vaše videnie do diaľky by malo byť v poriadku. Ak však od niektorého riadku nevidíte ostro, možno potrebujete okuliare alebo vyššie dioptrie. Akýkoľvek domáci test je však iba orientačný, presnú diagnostiku nechajte na lekára.

Ako zlepšiť krátkozrakosť?

  • Okuliare do diaľky

Pokiaľ ste na sebe či svojom dieťati spozorovali príznaky krátkozrakosti, nečakajte a navštívte očného lekára. Ak sa ochorenie potvrdí, predpíše vám lekár recept na okuliare do diaľky (na predpise sa tento stav označuje s mínusovým znakom (-) a tieto šošovky sa označujú ako "mínusové šošovky", alebo hovorovo "mínusky"). Okuliare samozrejme vadu iba korigujú, neodstraňujú ju.

  • Laserová operácia

Bezbolestnou metódou odstránenia krátkozrakosti je napríklad laserová operácia, ktorá dokáže korigovať krátkozrakosť úplne a na dlhý čas. Už po 12 hodinách od bezbolestného laserového zákroku sa pritom môžete vrátiť k bežným činnostiam a to s ostrým a jasným zrakom. Táto alternatíva však nie je automaticky vhodná pre každého a  mnohé poisťovne ju navyše ani nehradia, čím sa stáva finančne náročnejšia.

  • Cviky na krátkozrakosť

Oko má svaly, ktoré tiež potrebujú posilňovať, inak ochabnú a zrak sa zhoršuje. Tréning očných svalov pomáha udržiavať zrak v dobrom stave a oddialiť nosenie dioptrických okuliarov, prípadne udržať súčasný stav zraku a zabrániť pribúdaniu ďalších dioptrií.

1) Prst na nos

Špičku ukazováka priložíme ku špičke nosa – prst je pritom rovnobežný s podlahou. Bez žmurkania zameriame pohľad na špičku prsta. Prst držíme na špičke nosa, pohľad sa koncentruje na neho. Pomaly sa zhlboka nadýchneme a vydýchneme. 1-3 opakovaní.

2) Pravidlo 20-20-20

Každých 20 minút sa 20 sekúnd pozerajte na niečo, čo je od vás vzdialené 20 stôp (cca 6 metrov) - ideálne na rastlinu z cvičenia 1.

 

3) Žmurkajte

Keď pozeráme na monitory, žmurkáme menej. Takže niekoľkokrát pomaly zatvorte a otvorte oči a potom si skúste viac všímať, ako často žmurkáte.

4) Obrys čísla 8

Predstavte si niekde v diaľke veľké číslo 8. Očami jeho tvar niekoľkokrát prejdite - raz pomalšie, raz rýchlejšie. Tieto pohyby sú úplne iné než tie, ktoré zvyčajne vaše oči robia.

5) Krúženie očami

Pozrite sa pred seba a očami krúžte v smere hodinových ručičiek. Opakujte 4 - krát, nechajte oči oddýchnuť a to isté opakujte na druhú stranu. Cvik môžete skúsiť aj so zatvorenými očami.

O svoj zrak sa musíme starať - máme iba jeden. Preto vám na eyerim ponúkame tie najkvalitnejšie dioptrické okuliare presne pre vás!