Zvyčajne sa pri kúpe slnečných okuliarov mnohí z nás zameriavajú na rám a farbu šošoviek. Ďalšia zásadná vec je skontrolovať, či vaše okuliare majú ochranný UV filter. UV filter je totiž nesmierne dôležitý, pretože chráni vaše oči pred škodlivým UV žiarením.

Čo je to UV žiarenie?

UV  je skratkou pre ultrafialové žiarenie, čo je neviditeľná časť spektra elektromagnetického žiarenia s vlnovou dĺžkou od 100 nm do 400 nm. Rozdeľujeme ho na tri typy: UVA, UVB a UVC. Zvýšené vystavenie UV žiareniu môže spôsobiť trvalé poškodenie očí, šedý zákal alebo dokonca zápal rohovky.

Hlavným rozdielom medzi každým UV žiarením je jeho veľkosť a to, ako ovplyvňuje našu pokožku.
UVA
- UVA žiarenie má najdlhšiu vlnovú dĺžku a siaha hlboko do vrstiev pokožky, čo spôsobuje vrásky a starnutie. Prevláda vo všetkých ročných obdobiach - preto by ste si mali chrániť pokožku a oči po celý rok.
UVB - UVB žiarenie má najväčší vplyv na naše zdravie, nadmerná dávka UVB žiarenia spôsobuje popáleniny od slnka, začervenanie alebo dokonca rakovinu kože.
UCV - UVC žiarenie má najkratšiu vlnovú dĺžku, čo znamená, že neprechádza cez atmosférickú zónu.

Príznaky poškodenia zraku pôsobením UV žiarenia
• Rozmazané videnie
• Bolesť očí
• Začervenanie oka
• Citlivosť na svetlo
• Dočasná strata zraku

UV svetlo mýty a fakty, nebezpečné UV svetlo, UV slnečné okuliare, UV ochrana, UV žiarenie, UV filter, slnečné okuliare, eyerim blog

MÝTUS č. 1 – Slnečné okuliare nemusím nosiť v zime alebo keď je zamračené

Približne 90% UV lúčov preniká cez mraky. UV lúče sa odrážajú od povrchov, ako sú sneh, cesty, piesok, voda a sklo. Slnečné okuliare sú  kľúčovou  ochranou očí za akýchkoľvek poveternostných podmienok. Dokonca 50% UV žiarenia môže preniknúť do oka, aj keď stojíte v tieni.

MÝTUS č.2 - Deti nemusia nosiť slnečné okuliare

Deti zvyčajne trávia viac času vonku ako dospelí - veľa detských aktivít sa deje v exteriéri, napr. hranie sa, športové aktivity alebo počas prestávok v škole. Oči detí sú oveľa zraniteľnejšie ako oči dospelých, pretože ešte nie sú dostatočne vyvinuté. Naučte svoje deti nosiť slnečné okuliare vždy, keď sú vonku, a ako sa o ne starať. Bohužiaľ, väčšina poškodení spôsobených slnečným žiarením nastáva ešte pred dovŕšením 18. roku veku

Počas slnečných dní by mali byť deti (najmä mladšie ako 2 roky) chránené v maximálnej možnej miere. Priame slnečné svetlo dopadajúce na citlivé oko dieťaťa môže viesť k syndrómu suchého oka alebo k zápalu očných viečok či rohovky. Deti sa chcú podobať na dospelákov - keď vás uvidia pravidelne nosiť slnečné okuliare, budú chcieť byť ako vy.

UV svetlo mýty a fakty, UV ochrana, UV filter, detské slnečné okuliare, okuliare pre deti, polarizované slnečné okuliare, eyerim blog

MÝTUS č. 3 - Všetky slnečné okuliare majú UVA a UVB filter

Nízka kvalita šošoviek alebo falzifikáty slnečných okuliarov nemá dostatočnú ochranu pred škodlivým UV žiarením. Niektoré slnečné okuliare sú iba módnym doplnkom - nemajú ochrannú funkciu. Pri nákupe slnečných okuliarov vždy skontrolujte, či majú štítok alebo nálepku UV ochrana a uistite sa, že kupujete okuliare od overeného predajcu, akým je napríklad eyerim

Každé okuliare, ktoré eyerim ponúka, majú 100 % ochranu proti UV žiareniu - dioptrické okuliare nie sú výnimkou. Všetky dioptrické a slnečné okuliare, ktoré nájdete na eyerim, majú UV ochranu - aby boli vaše oči v bezpečí pred UV žiarením.

MÝTUS č. 4 - Tmavšie šošovky poskytujú lepšiu ochranu

Nenechajte sa zmiasť tým, že tmavší odtieň šošoviek poskytuje lepšiu ochranu. Tmavé šošovky bez UV ochrany môžu poškodiť vaše oči. Tieto šošovky totiž rozšíria vaše zrenice viac ako pri svetlej farbe šošovky, a tak do vášho oka prenikne viac škodlivých lúčov a poškodí ich. 

AKO UĽAVIŤ OD BOLESTI OČÍ

• Dbajte na správne osvetlenie, nielen pri čítaní.
• Snažte sa často žmurkať pri práci s počítačom alebo pri sledovaní televízie.
• Robte si pravidelné prestávky - odíďte od monitora po každej hodine, alebo môžete dodržiavať pravidlo 20-20-20. Toto pravidlo hovorí, aby ste si každých 20 minút nechali aspoň 20-sekundovú prestávku od pozerania na displej a pozerali sa na objekt vzdialený 20 metrov od vás.

UV svetlo mýty a fakty, UV ochrana, UV filter, Ray-Ban Hexagonal slnečné okuliare, polarizované slnečné okuliare, eyerim blog

Pri každodennej práci s počítačom by ste si mali chrániť oči pred škodlivým žiarením modrého svetla - pomocou okuliarov na ochranu proti modrému svetlu. Pre tých, ktorí nosia dioptrické okuliare, pridajte ochrannú vrstvu proti modrému svetlu na všetky dioptrické okuliare na eyerim. Pokiaľ nemusíte nosiť okuliare, vyberte si imidžové okuliare bez dioptrií, ktoré nie sú viazané na lekársky predpis. A potom už len stačí pridať ochranu proti modrému svetlu a máte vytvorené okuliare na počítač.

Ak trávite väčšinu času vonku, slnečné dioptrické okuliare sú pre vás tou správnou voľbou. Slnečné dioptrické okuliare kombinujú v sebe funkcie dioptrických okuliarov a slnečných okuliarov: korekciu zraku a ochranu proti UV žiareniu.

Keď šoférujete, oslnenie, tma, zlé poveternostné podmienky, priame svetlo, hmlisté prostredie a mnoho ďalších faktorov výrazne zhoršujú váš zrak. Okuliare pre vodičov poskytujú 100% UV ochranu a zvýrazňujú farby, kontrast a obrysy vozovky.

Polarizačné slnečné okuliare poskytujú extra ochranu pred oslepujúcim odrazmi od povrchov, akými sú cesty, voda alebo dokonca sneh. Polarizačné slnečné okuliare (alebo dokonca dioptrické okuliare) sú ideálnou voľbou pre športovcov alebo dokonca vodičov.

Ak chcete mať oči v bezpečí a chrániť ich, je potrebné nosiť kvalitné slnečné okuliare s UV ochranou. Koniec koncov slnečné okuliare chránia vaše oči aj pred prachom alebo vetrom. Nájdite si ideálne slnečné okuliare pre vás na eyerim.