Polarizované okuliare nie sú len jednou z najnavštevovanejších kategórii na eyerim, ale aj tou, na ktorú sa najviac pýtate. Čo sú to polarizované šošovky? Je váš zrak nechránený, ak ich nepoužívate? Aké sú výhody polarizácie? A čo je najdôležitejšie, oplatí sa do nich investovať?

Čo je polarizácia a ako funguje polarizačný filter?

Z fyzikálneho hľadiska je svetlo elektromagnetické vlnenie, ktoré vibruje v rôznych geometrických smeroch v priestore. Všetky známe zdroje svetla, ktoré poznáme (Slnko, lampa vo vašej izbe alebo sviečka) produkujú nepolarizované svetlo, ktoré vibruje v rôznych smeroch. Proces premeny tohto nepolarizovaného svetla na polarizované sa volá polarizácia a veľmi jednoducho spôsobuje to, že svetlo vibruje iba v jednom smere.

Polarizovaný základ šošovky je úzko viazaný s tlmičom UV žiarení

Dostatočne únavne? Našťastie práve nečítate vedecký blog, takže vám to vysvetlím ešte raz tak,  ‘aby to pochopila aj vaša stará mama’. 

Všeobecne rozlišujeme medzi dvomi typmi svetla: vertikálnym (dobrým) a horizontálnym (zlým). Vertikálne dopadá priamo z oblohy, následne sa rozptýli a vstrebe do okolitých objektov - to nám umožňuje vidieť farby a kontrasty. Horizontálne svetlo sa naopak odráža od hladkých povrchov, čím priamo vniká do očí a zabraňuje videniu. 

Prívlastok “polarizované” pochádza z názvu technológie “polarizácia”, ktorú tieto slnečné okuliare využívajú. Všetky polarizované slnečné okuliare majú na šošovkách extra vrstvu ochranných chemikálií. Táto vrstva bola vytvorená špeciálne na to, aby pohltila slnečné lúče, vrátane špecifického typu škodlivého svetla, ktorý nazývame “žiara”. Žiara je to, čo sa stane keď sa svetlo odráža od povrchov akými sú cesty alebo vodné plochy priamo do vašich očí a oslepí vás alebo prinajmenšom pôsobí nepríjemnosti.

Znamená to, že nepolarizované okuliare sú horšie?

Ani náhodou. Všetky kvalitné slnečné okuliare majú 100 % UV filter, ktorý spĺňa všetky EÚ štandardy. Všetky modely z našej ponuky na eyerim bez výnimky blokujú škodlivé slnečné lúče a poskytujú perfektnú ochranu proti UVA, UVB & UVC žiareniu. Polarizované šošovky teda ponúkajú ‘iba’ dodatočný technologický zázrak v podobe komfortu pre vaše oči.

Na čo sú polarizačné okuliare dobré a prečo siahnuť práve po nich?

Polarizačné slnečné okuliare sú skvelou voľbou na šoférovanie - ochránia vaše oči pred otravným a častokrát nebezpečným svetlom odrážajúcim sa od povrchu cesty alebo kapoty okoloidúceho auta. Polarizáciu ocenia takisto rybári a milovníci vodných športov. Tá  zabráni oslepujúcim lúčom, ktoré sa odrážajú od vodnej hladiny preniknúť do vašich očí. Tento typ okuliarov teda určite nesmie chýbať aj pri balení sa na vašu dovolenku. Perfektne filtrujú oslnenie odrážajúce sa nielen od hladiny mora, ale aj piesku, snehu alebo ľadu, a preto si nájdu u vás celoročné využitie. Každý lyžiar alebo snowboardista by vám vedel určite veľa hovoriť o tom, ako vie svetlo odrážajúce sa  od snežného povrchu skryť nebezpečné diery a nedostatky na svahu.

Netreba zabudnúť na outdoorových nadšencov  ako sú  bežci, horskí výletníci, cyklisti alebo golfisti - vďaka technológii polarizácie si aj oni môžu  vychutnať jasnejší výhľad a väčší kontrast pri ich obľúbenej aktivite.

what is polarization and polarized sunglasses watersportswhat is polarization and polarized sunglasses hikingwhat is polarization and polarized sunglasses wintersportswhat is polarization and polarized sunglasses cyclingwhat is polarization and polarized sunglasses fishing

Ktoré polarizačné sklá sú najlepšie?

Vo všeobecnosti všetky medzinárodne uznávané značky vyrábajú okuliare s polarizačnými filtrami mimoriadnej kvality. Sú však medzi nimi takí, ktorí posúvajú hranice technologického vývoja ešte o krok vpred. Tu je pár detailov o nich:

Oakley slnečné polarizačné okuliare sú stelesnením ich oddanosti neustálym inováciám vo svete optiky. Oakley HDPolarized technológia eliminuje akúkoľvek potrebu aplikácie lepidla alebo filtrov na povrch šošovky. Šošovka vyformovaná z jednej vrstvy v kombinácii s Oakley High Definition Optics® (HDO®) technológiou ju robí jednou z najjasnejších šošoviek dostupných na trhu.

Polaroid je značka, ktorá priniesla polarizované slnečné okuliare medzi masy. Ako naznačuje samotný názov značky, všetky ich produkty od cenovo dostupných modelov pre každodenný komfort, až po Polaroid Premium a kolekcie pre deti obsahujú polarizované šošovky. Šošovky Polaroid UltraSight™ sú vyrobené z 9 funkčných elementov vrátane poťahu proti poškrabaniu na ich oboch stranách.

Ako by sme nakoniec mohli zabudnúť spomenúť ikonu polarizácie. Ray-Ban polarizačné okuliare boli pôvodne vyrobené pre stíhačov tryskových lietadiel, ktorí museli čeliť extrémnym úrovniam priameho slnečného žiarenia. Viac ako 70 rokov inovácií garantuje čistotu videnia, zvyšujú kontrast a minimalizujú únavu oči.  Ray-Ban  ponúka polarizované šošovky v niekoľkých farebných prevedeniach pre všetky ich večné klasiky od modelov Aviator, cez známe Wayfarer až po ikonu Clubmaster.

Oplatí sa investovať do polarizačných okuliarov?

Veľká otázka, ktorú si určite každý z vás kladie - stojí to za to? Nezáleží na tom, či svoj deň prežijete na slnku šoférovaním, na bicykli alebo v horách, polarizované slnečné okuliare sú vždy tou správnou voľbou pre vás. Zhrňme si teda objektívne ich výhody a nevýhody.

VÝHODY POLARIZAČNÝCH OKULIAROV

• redukujú odraz a oslnenie spôsobené snehom a vodným povrchom

• znižujú únavu očí

• zvyšujú pohodlie videnia a umožňujú vidieť objekty v ich najjasnejších farbách

• zlepšujú jasnosť a kontrast objektov na úrovni terénu

NEVÝHODY POLARIZAČNÝCH OKULIAROV

• vyššia cena

• znížená  viditeľnosť LCD obrazoviek (telefónov, GPS zariadení, bankomatu)

• pri zmene alebo zhoršení podmienok je nutné okuliare vymeniť

Či chodievate behať, hrávate golf počas víkendov, cestujete do práce autom alebo radi len tak ležíte pod slnkom, polarizované šošovky sú pre vás ‘must-have’. Pre mňa osobne bola kúpa mojich prvých Persol Steve McQueen rovnakou skúsenosťou ako keď som si kúpil svoj prvý iPhone. Samozrejme odpovedať na telefonáty, prečítať si e-maily a urobiť pár fotiek som vedel aj na svojom starom telefóne. Avšak  ako by vám mnohí potvrdili, pohltený neskutočnou jednoduchosťou a výkonom, ktoré iPhone ponúka, mi už ani na chvíľu nenapadlo vrátiť sa späť. S polarizovanými okuliarmi to bolo rovnako.

Ako zistiť či sú okuliare polarizačné?

Veľmi jednoducho! Niektorí výrobcovia pridávajú k svojim výrobkom testovacie kartičky. Bez okuliarov na kartičke nie je vidieť takmer nič. Keď sa na ňu ale pozriete cez polarizačné okuliare, uvidíte jasne obrázok. Ak sa to nestane, okuliare neobsahujú polarizačný filter.

Rýchly test si však môžete spraviť aj sami. Budete potrebovať polarizačné okuliare a display (televízor, notebook, monitor, mobilný telefón). Ak okuliare otočíte o 60° - 90° (vertikálne), stanú sa nepriehľadnými. Tento trik funguje aj pri iných lesklých povrchoch, kedy sa žiara pod 60° uhlom stlmí. Ak sa to nestane, okuliare neobsahujú polarizačný filter.

Tak čo poviete? Sú polarizačné okuliare to pravé pre vás? Pozrite si našu celú ponuku aktuálnych polarizovaných modelov. Ak si ich výberom nebudete 100 % istí, nezúfajte. Na eyerim máte možnosť okuliare do 30 dní vrátiť - ak vás polarizácia nepresvedčí, jednoducho nám ich pošlete naspäť. Stavíme sa však, že ich budete milovať!


V tomto článku sme sa inšpirovali týmito ilustráciami:
www.oakley.com/en/evzero-path-prizm-daily-polarized/product/W0OO9308PZDP
https://illuminataeyewear.com/public/upload/files/polarized.JPG
https://cdn.fotoagent.dk/custom_design_module/12160/images/technology/lens_performance/filter_8.jpg
https://www.sunglasswarehouse.com/blog/wp-content/uploads/2015/04/sw_polarized_fallback.jpg
https://davidjann.com/wp-content/uploads/2016/11/Polarized-vs-Non-Polarized-Sunglasses-1140x600.jpg
https://speert.com/product_images/uploaded_images/polarization-simulation-text.jpg