Športovci všetkých úrovní často kupujú veľa „najnovšieho a najlepšieho“ vybavenia, ktoré by im malo pomôcť zlepšiť výkony. Množstvo týchto športových nadšencov však zabúda na kľúčový faktor pri zlepšovaní svojich výsledkov - svoj zrak.

Prečo nosiť športové slnečné okuliare? 

Nie je žiadnym tajomstvom, že kvalitné slnečné okuliare môžu nielen znížiť riziko poranenia očí, ale takiež umožňujú dokonale vidieť aj pri väčšej rýchlosti, vidieť s väčšou presnosťou, kontrastom a pohodlím. Vďaka nim tak môžete získať kľúčovú výhodu voči konkurencii.  

Veľa ďalších výhod nosenia športových okuliarov sa ukáže už priamo pri konkrétnych športoch. Napríklad, pri jazde na bicykli vám slnečné okuliare s vhodnými šošovkami môžu pomôcť lepšie vidieť cestu za akýchkoľvek podmienok a vychutnať si tak bezpečnejšiu jazdu, najmä pri rýchlych downhilloch. 

Nájdite si dokonalé športové okuliare na eyerim.sk

Iná farba, iný šport 

Štýl je síce super, no najdôležitejšími vlastnosťami športových okuliarov sú jednoznačne kvalita a optické vlastnosti šošoviek. Výber odtieňa šošovky je do istej miery vecou osobných preferencií, niektoré odtiene však ponúkajú výhody pre konkrétne aktivity či prostredie

Šedé šošovky znížia maximálne množstvo viditeľného svetla a súčasne umožnia plnohodnotné vnímanie farieb. Sú najlepšie na vonkajšie športy (golf, cyklistika, plavba), šoférovanie a aj na bežné vonkajšie použitie. Ak si nie ste istý, na akékoľvek outdoorové aktivity si zvoľte sivé šošovky. 

Nájdite si dokonalé športové okuliare na eyerim.sk 

Žlté alebo oranžové šošovky zvýšia kontrast pri slabom osvetlení, napríklad keď je zamračené počasie. Tieto farby sú vhodné pre športy ako cyklistika, poľovníctvo, streľba, lyžovanie, snowboarding, basketbal, hádzaná, raketbal a tenis. 

Zelené šošovky vám pomôžu dobre vidieť v tieni a súčasne znižujú odlesky. Prepúšťajú farby rovnomerne a sú skvelou voľbou pre vonkajšie aktivity bez ohľadu na poveternostné podmienky. Sú tak užitočné prakticky pre akýkoľvek šport v prírode a často sa používajú na bejzbal a golf. 

Modré alebo fialové šošovky sú veľmi štýlovou a obľúbenou voľbou. Okrem zníženia jasu môžu pomôcť lepšie rozoznať kontúry, a preto sú vhodné aj na lyžovanie, snowboarding alebo iné zimné aktivity. 

Nájdite si dokonalé športové okuliare na eyerim.sk 

Červené alebo ružové šošovky zvýšia kontrast filtráciou modrého svetla. Množstvo vodičov ich uprednostňuje kvôli zlepšeniu komfortu a viditeľnosti na ceste. Sú vhodné na športy ako cyklistika, rybolov, poľovníctvo, streľba, lyžovanie, snowboarding, jazda na snežnom skútri a vodné športy. 

Tmavo jantárové, medené alebo hnedé šošovky blokujú veľké množstvo modrého svetla, aby sa zvýšil kontrast a ostrosť zraku. Obzvlášť užitočné sú na tráve či proti modrej oblohe, takže sú populárne najmä pri bejzbale, cyklistike, rybolove, poľovníctve, lyžovaní a vodných športoch. 

Nájdite si dokonalé športové okuliare na eyerim.sk 

TIP: Najlepšie spravíte, ak si zaobstaráte aspoň dva rôzne páry športových slnečných okuliarov pre rôzne svetelné podmienky. 

Aká značka športových slnečných okuliarov je najlepšia pre váš obľúbený šport? Zistite to tu! 

 

Aké funkcie by ste si mali zvoliť? 

Aj keď samotné odtiene šošoviek môžu zmenou množstva a kvality svetla vstupujúceho do oka výrazne zlepšiť váš “športový zrak”, mali by ste tiež zvážiť pridanie určitých vylepšení. 

Fotochromatické šošovky - tieto šošovky citlivé na svetlo sú v noci a intereroch priehľadné, no na slnečnom svetle automaticky tmavnú. Sú k dispozícii v rôznych odtieňoch. 

Polarizačné šošovky - majú špeciálny filter, ktorý blokuje svetlo odrážané od povrchov (vozovka, voda, sneh, piesok), znižuje jas a diskomfort. 

Antireflexná vrstva - eliminuje prudký jas odrážajúci sa od povrchu šošoviek.

Predtým, ako budete uvažovať nad kúpou ďalšej super drahej pomôcky, navštívte radšej eyerim.sk. Jeden alebo dva páry vysoko kvalitných športových okuliarov toho totiž pre vaše športové výsledky môže urobiť oveľa viac.