Buďme k sebe úprimní. O nové okuliare sa dôkladne staráme hlavne prvé týždne od kúpy a potom postupne skĺzneme k čisteniu dychom, slinami, šúchame ich rukávom, vreckovkou, či dokonca alkoholovými vlhčenými utierkami. Možno ani neviete, že si tak môžete poškodiť povrchovú vrstvu, vďaka ktorej sú okuliare antireflexné a odolné voči zahmlievaniu. Profesionálni optometristi čistia okuliare takto. Ak si na to zvyknete, môžete predĺžiť ich životnosť aj o niekoľko rokov.

1.   Okuliare opláchnite pod prúdom vlažnej vody

Zbavíte sa tak najväčšej špiny a prachu. Dajte si pozor, aby voda nebola príliš horúca, mohla by poškodiť rám okuliarov a náter.

2.   Na brušká prstov si kvapnite bežný saponát a jemne ho roztrite

Stačí naozaj len jedna kvapka, nakoľko prípravky na umývanie riadu sú veľmi koncentrované. Vyhnite sa takým, ktoré sú šetrné k vašej pokožke, obsahujú totiž balzam a krém, ktorý vaše sklá môže zamastiť. Pri umývaní myslite nie len na sklá, ale aj rám, nosníky a miesta, kde sa ohýbajú. Tu sa totiž zhromažďuje aj váš pot, mastnota z pleti a make-up. Na záver zmyte saponát pod tečúcou vodou.

3.   Okuliare osušte jemným uterákom či textilnou utierkou

Savú textíliu na okuliare jemne pritláčajte, ale nešúchajte ich. Na leštenie slúži handrička z mikrovlákna.

Okuliare je potrebné čistiť handričkou z mikrovlákna

4.   Suché okuliare vyleštite handričkou z mikrovlákna

Nepoužívajte vlhčené utierky, ktoré sú texturované a môžu okuliare poškriabať, tobôž ak obsahujú alkohol. Špeciálnu handričku z mikrovlákna zoženiete v ktorejkoľvek optike. Pred každým použitím ju zľahka otrepte od prachu.

5.   Noste poruke čistiaci sprej z optiky

Samozrejme, že nie vždy budete mať poruke vhodný saponát a umývadlo. Na takéto prípady slúži špeciálny čistiaci sprej. Šetrným spôsobom odstraňuje aj mastnotu a agresívny pot. Z povrchu okuliarov sa rýchlo vyparuje a navyše pomáha proti zahmlievaniu.

Chráňte svoje okuliare pred poškodením v pevnom puzdre
Najčastejšie chyby pri čistení okuliarov:

- Okuliare nenoste na hlave. Stranice tak rozťahujete a po čase vám budú okuliare padať z tváre. Škodí im aj mastnota z vašich vlasov, čela, make-up a lak na vlasy.
- Pri čistení okuliarov nevynechajte ani rám.
- Neskladujte okuliare bez puzdra len vo vrecku nohavíc, košele či kabátu.
- Nenoste okuliare zavesené vo výstrihu pulóvra.
- Nikdy nepoložte okuliare šošovkami smerom dole.
- Nevystavte okuliare náhlym zmenám teploty.
- V lete nenechávajte okuliare v aute, obzvlášť nie na palubovke.
- Nepoužívajte pri čistení alkohol. Môže poškodiť špeciálnu chemickú zlúčeninu, vďaka ktorej sú vaše okuliare antireflexné a hydrofóbne.
- Nepoužívajte sliny, krémy a saponáty s balzamom.
- Nešúchajte sklá rukávom, vreckovkou, toaletným papierom ani ničím z celulózy, ktorá je drsná a môže ich poškriabať.
- Nesnažte sa zoškriabať špinu nechtami.

Starostlivosť o okuliare vám ušetrí zrak aj peniaze. Stačia 2 minúty, handrička, sprej a pevné puzdro. Vďaka nim vám vaše okuliare vydržia celé roky a vaše oči budú chránené.