Kúpili ste si nové dioptrické okuliare a bolia vás z nich oči, alebo hlava? Tlačia vás? Padajú vám z hlavy? Objednať iný model nie je vždy riešenie. Najprv vyskúšajte tieto odporúčania našich optometristov.

Oči si na nové dioptrie zvykajú 1 týždeň

Ak ste spolu s novými okuliarmi prechádzali na odlišné dioptrie, alebo väčšie sklá, musíte pár dní vydržať, kým sa vám to “v hlave prepne”. Je normálne v prvých dňoch pociťovať bolesť hlavy a očí, slzenie či dokonca skreslené videnie (štvorec môžete napríklad vidieť ako kosoštvorec). Ak máte astigmatizmus, dokonca môžete na schodoch mať pocit, akoby sa vám dvíhala podlaha. Vytvoriť si návyk trvá približne 1 týždeň a pri multifokálnych (progresívnych) šošovkách až 2 týždne. Naši optometristi odporúčajú držať sa týchto pokynov:

  • Nové okuliare začnite nosiť až ráno na druhý deň - vaše oči sa zobúdzajú do nového prostredia a ľahšie sa prispôsobia. Vyvarujte sa noseniu nových okuliarov po celom dni so starými, môžete tak pomýliť oči.
  • Nové okuliare noste čo najviac a v ŽIADNOM PRÍPADE ich nestriedajte so starými.
  • Začať nosiť nové okuliare vyskúšajte najprv doma a ideálne cez víkend, kedy nemusíte pracovať 8 hodín pred počítačom. Ak aj máte ochranu proti modrému svetlu, oči sa budú viac namáhať zaostrovaním pri čítaní, šoférovaní a podobne.
  • Pri multifokálnych (progresívnych) šošovkách sa snažte striedavo pozerať do diaľky aj na blízko. Sadnite si na gauč a skúste striedavo pozerať do knihy a na televízor, aby ste našli správny uhol pohľadu.

Ak vaše problémy budú pretrvávať aj po týždni, bezodkladne sa obráťte na vášho očného lekára, alebo optometristu.

Nosníky prispôsobte tvaru a veľkosti vášho nosa

Ak vás nové okuliare tlačia na nose, upravte si rozpätie nosníkov. Chyťte plochu sedielka medzi palec a ukazovák, jemne nosník ohnite, a vyskúšajte si ich na sebe pred zrkadlom. Plocha sedielka by mala pohodlne sedieť na nose. Ak máte nové okuliare nakrivo, dajte si ich dole a postup opakujte. Vyvarujte sa ohýbaniu nosníkov rôznym zatláčaním rámu o nos, keď máte okuliare na tvári. Je to jemná úprava treba pri nej byť trpezlivý.

Optometrista ukazuje ako správne ohnúť nosníky

Padajúce okuliare nahrejte fénom a ohnite stranice

Ak vám nové okuliare nedržia na hlave, prispôsobte si konce straníc za ušami. Predtým, ako začnete vyvíjať na okuliare akýkoľvek tlak, zohrejte ich fénom, aby sa nezlomili. Okuliare fénujte v smere od šošoviek, ktoré by ste teplým vzduchom mohli poškodiť. Na zohriatie straníc bude stačiť na začiatok 30 sekúnd, ak by aj napriek tomu boli tuhé, môžete ich nahriať viac. Vyhnite sa používaniu otvoreného ohňa (zapaľovače, sviečky), ktorý by mohol poškodiť povrch aj farbu okuliarov.


V prípade, že ste dodržali všetky odporúčania a nové okuliare vám napriek tomu nesadnú, vôbec sa nemusíte trápiť. V eyerime máte na vrátenie tovaru až 30 dní a nikto sa vás nebude na nič pýtať. Vieme, ako to chodí a vy vašim očiam predsa rozumiete najlepšie.

Chcete vedieť, ako nakupovanie na eyerim dopadlo po hodnotení od Modio.sk? Zistite kompletnú recenziu na našu online očnú optiku TU!