Nedokážete si prečítať správu na mobile, pri pohľade na hodiny neviete či ukazujú 3 alebo 8, nevidíte, kto je človek, ktorý vám máva z druhej strany ulice,... Znie vám to povedome? Aké sú príznaky toho, že potrebujete dioptrické okuliare a čo vo vašom živote zmenia?

Čo spôsobuje krátkozrakosť a ďalekozrakosť?

Medzi prvé (a najbežnejšie) problémy so zrakom, ktoré si začnú ľudia všímať, patrí krátkozrakosť a ďalekozrakosť. Aký je medzi nimi rozdiel?

Krátkozrakosť (Myopia)

Čo to je? Očné ochorenie, v ktorom sa lúče svetla stretávajú pred sietnicou, a preto sa vzdialený objekt javí ako rozmazaný. Naopak blízke predmety vidíte ostro.

Symptómy: Medzi najčastejšie symptómy patria bolesti hlavy, únava či unavené, namáhané oči.

Čo ju spôsobuje? Nikto zatiaľ nepozná presné príčiny krátkozrakosti, no vo všeobecnosti platí tvrdenie, že krátkozrakosť je geneticky vrodená chyba, ktorú však môžu ovplyvňovať aj tzv. environmentálne príčiny, ako napríklad časté čítanie v zlom osvetlení či z veľmi malej vzdialenosti, sledovanie televízora či práca na počítači.

Diagnostika a liečba: Ochorenie sa dá diagnostikovať pri pravidelných návštevách oftalmológa, no netreba mať žiadne obavy. Krátkozrakosť je možné liečiť správne zvolenými dioptrickými okuliarmi (najjednoduchšie, najbezpečnejšie a asi aj najlacnejšie riešenie), kontaktnými šošovkami alebo operáciou (počas operácie sa zmení tvar zakrivenia rohovky).

Ďalekozrakosť (Presbyopia)

Čo to je? Ochorenie oka, v ktorom lúče svetla dopadajú za sietnicu. To spôsobuje, že blízke predmety sú neostré a naopak vzdialené predmety sa javia ako ostré.

Symptómy: Pri krátkozrakosti medzi symptómy patria bolesti hlavy, všeobecná únava či boľavé oči.

Čo ju spôsobuje? Ďalekozrakosť môže prameniť z viacerých príčin, ale pravdepodobným vinníkom je dedičnosť. 

Diagnostika a liečba: Krátkozrakosť je možné diagnostikovať u očného lekára, ktorý vám spraví očné vyšetrenie. Toto ochorenie je možné rovnako liečiť okuliarmi, kontaktnými šošovkami alebo operáciou (mení sa tvar očnej rohovky).

Ďalekozrakosť aj krátkozrakosť majú rovnaký rizikový faktor, a to dedičnosť. Takže pokiaľ niekto vo vašej rodine trpel niektorým z týchto ochorení, je viac ako pravdepodobné, že aj vy ho budete mať.

Kedy je potrebné nosiť dioptrické okuliare?

Ak už máte svoju očnú vadu správne identifikovanú, to takpovediac najhoršie, je už za vami. No často sa stáva, že ľudia si svoje symptómy nespoja s potrebou nosenia okuliarov. Kedy je teda potrebná neodkladná návšteva očnej ambulancie?

✔  Pokiaľ ste spozorovali akútny stav, ktorý vznikol bez zjavného podnetu.

✔  Pokiaľ pociťujete bolesť, pálenie, začervenanie, zhoršené alebo dvojité videnie.

✔  Pokiaľ máte chronické bolesti a ťažkosti s videním, ktoré sa prípadne aj zhoršujú.

✔  Bolí vás stále hlava (poškodený zrak nemusí byť príčinou, ale odporúča sa skontrolovať zrakový nerv, ktorý môže byť spúšťač).

V týchto prípadoch vám očný lekár zrak vyšetrí a stanový presnú diagnózu, pričom často môže ísť práve o najbežnejšie poruchy zraku (krátkozrakosť, ďalekozrakosť, astigmatizmus, glaukóm,..). Pozor - odporúčame vám však navštíviť špecializovanú očnú ambulanciu, nie očnú optiku. V ambulanciách sa totiž nechádzajú odborní lekári, ktorí jediní dokážu správne diagnostikovať všetky očné ochorenia a navrhnúť liečbu. 

Aký je život s dioptrickými okuliarmi a čo sa zmení?

Ak sa vám zrak zhoršil natoľko, že vám lekár predpíše dioptrické okuliare, mali by ste byť pripravení na niekoľko zmien, ktoré vás čakajú. Niektoré (ako napríklad to, že konečne dobre uvidíte) sú príjemné, na niektoré si naopak budete musieť zvyknúť.

✔ Okuliare sa stanú vašou povinnou výbavou, preto sa kontrola pred odchodom z domu zmení na “mobil, kľúče, peňaženka, okuliare”.

✔ Makeup začne byť o niečo komplikovanejší. Dlhé mihalnice sú síce fajn, no s okuliarmi netvoria ideálny pár.

✔ Večné zahmlievanie skiel? Môže byť otravné, no my vám poradíme, ako zahmlievaniu okuliarov zabrániť!

✔ O okuliare by ste sa mali príkladne starať, aby vám vydržali čo najdlhšie. Ako správne čistiť okuliare sa dozviete tu.

✔ Dioptrie + šport alebo slnko? Pre niekoho to môže byť veľký problém, no my vieme, že fotochromatické sklá, slnečné dioptrie či špeciálne športové dioptrické okuliare vám pomôžu spríjemniť si nosenie okuliarov na maximum.

✔ Nezabúdajte na pravidelné kontroly! Vybavenie prvých okuliarov nie je konečným riešením do konca života. Aby sme predišli rôznym poškodeniam zraku, je vhodné navštíviť oftalmológa raz za rok. Pokiaľ máte viac ako 60 rokov, odporúča sa chodiť na preventívnu prehliadku minimálne raz ročne. Práve pre nižšiu frekvenciu preventívnych prehliadok u očného lekára by si naozaj každý mal vedieť nájsť trochu času pre vyšetrenie svojich očí. 

Výhody dioptrických okuliarov?

Nosenie okuliarov nie je iba o “prekážkach”. Ide o najstaršiu a stále najspoľahlivejšiu pomôcku na korekciu zrakových problémov. Pri výbere tých správnych okuliarov vás čaká vytúžený lepší zrak, úľava od bolesti hlavy a koniec červeným, suchým a unaveným očiam. Bonusom dioptrických okuliarov je navyše perfektný štýl, ktorý sa dá vďaka krásnym a cenovo dostupným okuliarom z eyerim meniť tak často, ako len chcete. Siahnite po okuliaroch svetových značiek alebo si vyberte kvalitu a bezkonkurenčnú cenu našich vlastných kolekcií OiO a Kohe.

Ako často by sa mali nosiť okuliare?

Vo všeobecnosti je nosenie okuliarov odporúčané bez časového obmedzenia, avšak závisí to od toho, ako veľmi máte zrak poškodený a tiež od toho, či netrpíte ďalšími problémami, ktoré by dioptrické okuliare mohli zhoršovať. Váš mozog si rýchlo zvykne na nový stav a pohľad cez okuliare na blízko aj do diaľky bude pre vás prirodzený. Najlepšie vám však v tomto poradí vás lekár.

Ako si vybrať okuliare?

Pokiaľ vám lekár už vystavil predpis, kliknite na eyerim.sk a objavte našu obrovskú ponuku modelov pre každého! Dámske, pánske, detské? Elegantné hranaté rámy či retro cat-eye? Máme všetko! Ak potrebujete najskôr poradiť, povieme vám, aké dioptrické sklá si vybrať a tiež to, aké okuliare sa najviac hodia k vášmu typu tváre.