Podľa štatistík Svetovej zdravotníckej organizácie bude každý druhý z nás v roku 2050 potrebovať dioptrické okuliare. Už dnes nosí okuliare až 80 % čínskych maturantov. Hlavnou príčinou je čas, ktorý trávime pred obrazovkami, a čas, ktorý netrávime von. Pýtali sme sa na to očného lekára a optometristu. Zostavili pre vás krátky zoznam návykov, ktoré vašim očiam pomôžu zostať fit!

Každý deň našimi očami zaostrujeme na blízke objekty. Pred obrazovkami trávime vyše 11 hodín denne a toto číslo stále rastie (pred 4 rokmi to bolo len 9 hodín denne). Problémom je, že dlhodobo takto strácame schopnosť vidieť ostro aj do diaľky. Očné svaly sú nútené neustále zaostrovať na blízku vzdialenosť bez možnosti relaxácie, čo môže viesť k vzniku krátkozrakosti. Naopak vonkajšie prostredie je plné rôzne vzdialených objektov. Naše oči tak majú prirodzený telocvik. Cvičiť ich môžete kdekoľvek:

1.   Praktizujte pravidlo 20-20-20

Pri práci na počítači, ale aj pri čítaní, sa každých 20 minút pozrite na 20 sekúnd na objekt vzdialený 20 stôp (cca 6 metrov). Je to ideálna vzdialenosť, pri ktorej sú svaly v oku úplne uvoľnené a nemusia zaostrovať.

2.   Vzdiaľte sa od obrazovky

Ideálna vzdialenosť od počítača je 70 cm. Obmedzte teda prácu s notebookom na kolenách. Notebook na kolenách okrem toho môže prehrievať intímne partie a u pánov tak zvyšuje mieru neplodnosti. Odporúčame aj nosiť okuliare na počítač s filtrom proti modrému svetlu. O tom, ako fungujú si prečítate tu.

3.   Zmeňte uhol v akom pozeráte na obrazovku

Narovnajte sa, zavrite oči a uvoľnite ich. Váš zrak prirodzene klesne jemne pod úroveň roviny. V tejto polohe by ste mali mať obrazovku, aby ste sa na ňu pozerali jemne zhora. Ak pozeráte filmy po ležiačky, neúmerne napínate očné svalstvo. To platí aj o vypisovaní si s blízkymi na mobile vo všetkých možných polohách, aké pritom dokážeme striedať. Preto aspoň tí, ktorí na počítači pracujete denne viac ako 3 hodiny, zvážte kúpu monitoru. Poďakuje vám aj vaša krčná chrbtica.

dioptrické okuliare, dioptrie, WHO, svetová zdravotnícka organizácia, štatistika, očný lekár, optometrista, modré svetlo, ochrano proti modrému svetlu, okuliare na počítač, ako to funguje, pravidlo 20-20-20, očná gymnastika, očné cvičenia

4.   Prispôsobte jas a kontrast na displeji

Intenzita akou na vás svieti obrazovka by mala korešpondovať s okolím. Vyhnite sa pozeraniu filmov po tme aj žmúreniu na tmavý displej na slnku. Vaše oči sa namáhajú aj pri rozlišovaní farby, pokiaľ sú zliate. Je vhodné si preto zvýšiť kontrast. Pri dlhej práci na počítači vo večerných hodinách si na displeji nastavte teplejšie farby, ktoré sú k vášmu zraku šetrnejšie.

5.   Rozsvieťte si v miestnosti

Keď čítate potme, namáhate oči a tie ako každý sval v tele pri preťažení zoslabnú. Stačí im dať čas na oddych a všetko bude opäť v poriadku. Ak si však z čítania potme urobíte zvyk, o niekoľko rokov vás môžu zrádzať rovnako ako svaly zrádzajú dokonca aj tých najlepších športovcov.

Druhou hlavnou príčinou zhoršovania zraku je vyžarovanie umelého modrého svetla z digitálnych zariadení a obrazoviek

Po viac-hodinovej práci pred obrazovkou nás bolieva hlava, máme problém zaspať, oči môžu byť podráždené, červené a môže nás trápiť syndróm suchého oka. Pri pohľade na obrazovku totiž žmurkáme o 60 % menej a dokonca vidíme rozmazane.

6.   Používajte okuliare na počítač s filtrom proti modrému svetlu

Ak sa chystáte kupovať nové dioptrické okuliare, určite si priplaťte za sklá s ochranou proti modrému svetlu. Výrazne znižujú riziko poškodenia vášho zraku a pomáhajú zlepšiť spánok, či koncentráciu. O tom, na čo slúžia okuliare na počítač si prečítate tu.

dioptrické okuliare, dioptrie, WHO, svetová zdravotnícka organizácia, štatistika, očný lekár, optometrista, modré svetlo, ochrano proti modrému svetlu, okuliare na počítač, ako to funguje, pravidlo 20-20-20, očná gymnastika, očné cvičenia

7.   Používajte zvlhčovacie kvapky do očí

Pri pozeraní na obrazovky zabúdame žmurkať a vysychajú nám tak oči. Za 1 minútu by sme mali žmurknúť 15 až 30 krát. Keď sa na niečo sústredíme, napríklad pri čítaní, žmurkáme len 3 až 5 krát za minútu. Na internete existujú dokonca technológie, ktoré vám to cez webkameru budú počítať a upozornia vás. Pre viac offline typ ľudí sú tu kvapky do očí. Správny typ vám odporučí váš lekár, optometrista alebo lekárnik.

8.   Namiesto šošoviek si nasaďte okuliare

Šošovky sú veľkým pomocníkom pri mnohých každodenných činnostiach či športe. Pre mnohých sú pohodlnejšie ako okuliare. Oční lekári ich však odporúčajú vymeniť za okuliare aspoň na pár hodín denne. Pri nosení šošoviek povrch oka nedýcha tak ako by mal. Nevhodný typ šošovky prepúšťa málo kyslíka a tento nedostatok môže spôsobiť neovaskularizáciu rohovky. Rohovka sa “chce nadýchnuť” a príjem kyslíka kompenzuje prerastaním ciev. Tie môžu v pokročilých prípadoch prekážať vo videní. Ak nosievate šošovky celý deň, pozrite sa v zrkadle zblízka či vám nevystupujú červené cievky.

Na kontrolu k očnému doktorovi choďte vždy aspoň raz za 2 roky. Problémy so zrakom nemusíte pociťovať akútne, prejavujú sa totiž rôzne, napríklad aj vypadávaním vlasov či zvýšenou potrebou spánku. Alergici, ľudia s vysokým krvným tlakom či cukrovkou by mali navštíviť očného lekára ešte častejšie, aspoň raz za rok. Vyšetrenie a meranie zraku u doktora máte zadarmo, prepláca ho poisťovňa.