Niečo také jednoduché ako okuliare môže zmeniť tvár človeka. Všetci milujeme krásne slnečné okuliare, keď sa opaľujeme na letnom slnku, ale aj pár skvelých dioptrických okuliarov, keď ideme na dlhoočakávaný film do kina. Dnes považujeme okuliare za samozrejmosť, však? Ale ako to bolo s okuliarmi kedysi? Zamysleli ste sa niekedy, kto a kedy prišiel s fantastickým nápadom vymyslieť okuliare? Prečítajte si nášho krátkeho sprievodcu históriou okuliarov a dozviete sa odpovede na všetky otázky!

Rozbehnime sa zábavným faktom – Seneca, veľmi známy stoik a pravá ruka rímskeho cisára Nera, bol údajne úplne prvým človekom, ktorého už veľmi hneval slabý zrak, pre ktorý nemohol čítať všetky rímske knihy. Tak si zobral okrúhlu sklenenú misu, naplnil ju vodou, dal za ňu knihu a čítal. Nikdy sa nedozvieme, či je to pravda alebo nie, ale keďže celkom dobre poznáme Senecovu žartovnú stránku, veríme, že pokojne mohol sedieť za sklenenou miskou plnou vody a čítať svoje milované knihy.

Úplne prvá skutočná zraková pomôcka však bola vytvorená okolo roku 1000 pre ďalekozrakých a nazývala sa „čítací kameň“. Bol to menší sklenený kamienok správajúci sa ako lupa. Ale ako sa taký kameň na čítanie v staroveku vôbec používal? Jednoducho ste si ho položili na list od vášho rímskeho priateľa a postupne ste si kameň posúvali z jedného slova na druhé a dozvedali sa tak najnovšie klebety o Konštantínovi VIII.

A čo prvé slnečné okuliare, pýtate sa? História slnečných okuliarov začala, keď mal rímsky cisár Nero po krk žmúrenia na gladiátorske zápasy. Tak si zobral pekne vyleštené smaragdové kamene, pridržal si ich pri očiach a to boli ony – prvé slnečné okuliare. V 14. storočí slnečné okuliare nosievali napríklad aj čínski sudcovia počas súdnych procesov. Títo páni sa jednoducho báli, že by im mohol byť konečný verdikt vyčítaný z úprimnosti ich očí.

20. storočíe bolo pre trh s okuliarmi jednoznačne revolučné. Poďte teda, urobme si krátky výlet posledným storočím.

Populárne okuliare v rokoch: 1910 – 1940

Okuliare Polo Ralph Lauren, Giorgio Armani, Ray-Ban, Max Co

V priebehu týchto rokov všetky slnečné a dioptrické okuliare vyzerali v podstate rovnako, s okrúhlymi rámami a jemnými farbami. Avšak pomaly a nenápadne sa okuliare stali súčasťou rýchlo rastúceho módneho priemyslu. V roku 1929 američan Sam Foster začal v New Jersey predávať ochranné slnečné okuliare“Foster Grant”, ktoré boli absolútne prvými masovo vyrobenými slnečnými okuliarmi a veľmi rýchlo sa stali súčasťou módy. Krátko potom sa ľudia trošku osmelili, najmä v smere ich obľúbených slnečných okuliarov. Stále platí, že všetko je trochu krajšie s trochou farby, však?

Populárne okuliare v rokoch: 1940 – 1970

Okuliare Kerbholz, Prada, Tom Ford, Ray-Ban

Počas neskorých 30. rokov a začiatku 40. rokov dvadsiateho storočia sa pre okuliare začala fascinujúca cesta. Obzvlášť v týchto rokoch začali byť okuliare „cool“. Filmové hviezdy začali slnečné okuliare, veľmi podobné Kerbholz slnečným okuliarom, používať ako ochranný štít pred zvedavosťou vonkajšieho sveta. Edward H. Land vynašiel filter polaroid, pilotky Ray-Ban začali byť úžasne populárne a zrodil sa prvý „cat eye“ rám, ktorý bol veľmi podobný týmto krásnym dioptrickým okuliarom Prada alebo Tom Ford . A áno, nasrkz tieto roky ste istotne mohli na každom rohu zočiť fešáka s dioptrickými okuliarmi, ktoré mali veľmi podobný rám týmto šialene známym Ray-Ban Clubmaster dioptrickým okuliarom. Aké šťastné časy to boli!

Populárne okuliare v rokoch: 1970 – 1990

Okuliare Ray-Ban, Carrera, Dolce&Gabanna, Marc Jacobs

S príchodom  70. rokov sa dostavil aj obrovský vplyv módnych návrhárov a celebrít na obchod s okuliarmi! Každý musel mať dosť veľké okuliare, podobné týmto slnečné okuliarom Dolce & Gabbana. Pojašené farby a okrúhle rámy, presne ako majú tieto okrúhle slnečné okuliare Ray-Ban – to je to, čo deti kvetov milovali! Farby boli najobľúbenejším trendom v 70. rokoch, a preto sa nezabudlo dofarbiť ani dioptrické okuliare. Ak milujete farby , tieto okuliare už z nosa nezložíte!
Myslíte si, že väčšia divočina ako v sedemdesiatych by už istotne nemohla byť? Ani náhodou! Prišli 80. roky a všetko bolo odrazu väčšie a šialenejšie ako kedykoľvek predtým. Stavíme sa, že pri sledovaní legendárneho Sandokana v kine niektorí z vašich príbuzných nosili takéto dioptrické okuliare Ray-Ban Aviator! Alebo si v lete v osemdesiatom piatom skrývali tvár slnečnými okuliarmi, identickými týmto od značky Carrera? Je čas na výlet do minulosti, nezabudnite si so sebou zobrať aj najobľúbenejší pár okuliarov!

Populárne okuliare v rokoch: 1990 – 2010

Okuliare Ray-Ban, Giorgio Armani, Jimmy Choo, Pesol

90. roky boli legendárnou dekádou a nebolo tomu inak ani v rámci okuliarov. Veľké, „oversized“ okuliare boli stále trendy, ale postupne prišli na módnu scénu menšie okuliare, ktoré sa stali obrovským hitom, a tak aj ostali pár rokov po miléniu. Možno ste si všimli, že presne takéto okuliare sú späť a verte či neverte, ale tento rok nepochybne všade uvidíte okuliare podobné týmto Ray-Banom pre mužov alebo týmto Ray-Banom pre ženy!
Ruku hore, kto si pamätá na Clarka Kenta, inak nazývaného aj Superman? My určite áno. Aj keď bol Clark superhrdina, jeho zrak ho nie vždy poslúchal tak ako iné zmysly, preto nezabudol na svoje obľúbené dioptrické okuliare so štvorcovým rámom. Nielen fiktívna postava Clarka Kenta nosila takéto okuliare! V 90. rokoch chcel každý byť prinajmenšom super-človek a my si myslíme, že veľa sa toho nezmenilo ani v roku 2018. Ak má vaša ľudská forma slabý zrak,  určite si nezabudnite zaobstarať dioptrické okuliare ako sú tieto páry z dielne Ray-Ban alebo Persol!
Počas prvých desiatich rokov v novom tisícročí sa výrok „čím väčšie, tým lepšie“ stal spoločne s „oversized“, veľkými okuliarmi opätovne populárnym. Ak si aj dnes chcete úspešne ukryť tvár pred celým svetom, určite sa pozrite na tieto Giorgio Armani slnečné okuliare alebo slnečné okuliare Jimmy Choo, ktoré dokonale spĺňajú daný účel. Pokiaľ hľadáte tradičné okuliare, ktoré boli populárne 10 rokov dozadu, ale určite ešte nikam z módy neodchádzajú, istotne sa vám zapáčia dobre známe slnečné okuliare Ray-Ban Justin alebo tieto sympatické Ray-Ban dioptrické okuliare!

Tak a je to, milí priatelia, nahliadli sme do histórie slnečných aj dioptrických okuliarov a veríme, že ste sa s nami naučili niečo nové! Či už milujete vintage okuliare alebo by ste radšej vlastnili nejaký avantgardný pár, bezpochyby si budete nadšene prehliadať eyerim e-shop, pretože tam máme naozaj všetko (bohužiaľ, kamene na čítanie nám stále chýbajú). No tak, nakuknite, nepovieme to na vás.