Kontaktné šošovky sú skvelou alternatívou k okuliarom, ale vyžadujú správnu starostlivosť. Aby ste zabezpečili ich dlhodobú funkčnosť a zdravie vašich očí, je dôležité dodržiavať niekoľko základných pravidiel.



Ako mám kontaktné šošovky správne čistiť?

Jednoznačne najjednoduchšou možnosťou na údržbu sú jednodenné kontaktné šošovky. O ich čistenie ani uchovávanie sa nemusíte vôbec starať, keďže na konci dňa ich jednoducho vyhodíte a ráno použijete nové.

Mäkké viacdenné kontaktné šošovky vyžadujú puzdro a jeden roztok na čistenie, oplachovanie a uchovávanie - viacúčelový (univerzálny) roztok, ktorý je vďaka svojej jednoduchosti použitia veľmi obľúbený. Existuje aj účinnejší spôsob čistenia vo forme peroxidových čistiacich roztokov. Tu však treba striktne dodržiavať špeciálny postup. 

 

Postup manuálneho čistenia šošoviek

 

1) Pred manipuláciou so šošovkami si vždy umyte a dôkladne osušte ruky. 

2) Šošovku si položte na dlaň alebo na chrbát ruky, zľahka zalejte univerzálnym roztokom pre čistenie a veľmi jemne šošovku trite prstom. Odstránite tak usadeniny, ktoré zostávajú na kontaktnej šošovke po dezinfekcii.

3) Po vyčistení šošovku vložte do špeciálneho puzdra, ktoré pred tým naplňte novým čistiacim roztokom (Nikdy nepoužívajte vodu ani sliny, pretože obsahujú baktérie a iné mikroorganizmy.) Puzdro pravidelne každé 3 mesiace meňte.

4) Takto by mali byť šošovky vždy čistené pred večerným uložením do puzdra a aj pred ranným nasadením šošoviek.

 

Poznámka: Dnes už existujú aj roztoky s označením "NO RUB", ktoré by mali zabezpečiť dokonalú starostlivosť o šošovky aj bez manuálneho čistenia. My však aj tak odporúčame čistiť kontaktné šošovky manuálne, pretože tento spôsob čistenia udrží šošovky čistejšie a oči zdravšie.
 

Chcete vedieť, čo s kontaktnými šošovkami rozhodne nerobiť? Prečítajte si to TU.



 

Môžem na čistenie kontaktných šošoviek použiť obyčajnú vodu z vodovodu?

Rozhodne nie. Na čistenie a uchovávanie kontaktných šošoviek nikdy nepoužívajte nič iné ako špeciálne roztoky. Vaše kontaktné šošovky nesmú prísť do kontaktu s vodou alebo kvapalinou. Voda (z kohútika/ balená/destilovaná/morská/sliny…)  môže obsahovať baktérie, ktoré môžu v oku spôsobiť vážne problémy. Dôležité je si to uvedomiť aj pri cestovaní a mať vždy roztok na kontaktné šošovky po ruke.

 

Ako mám kontaktné šošovky správne skladovať?

Kontaktné šošovky na viacdňové použitie sa skladujú v na to určených puzdrách, ktoré musia byť čisté a pravidelne menené. Meňte puzdro minimálne raz za tri mesiace a pravidelne ho vyplachujte čistiacim roztokom. Nikdy nepoužívajte roztok, ktorý je v puzdre už od predošlého dňa!

 

Kedy mám pri nosení kontaktných šošoviek použiť kvapky do očí?

Očné kvapky (alebo umelé slzy) sú skvelou pomôckou na ochranu a zvlhčovanie očí. Väčšine užívateľov kontaktných šošoviek sa odporúčajú kvapky, ktoré by sa mali aplikovať pred nasadením kontaktných šošoviek. Kvapky tak majú možnosť dôkladne sa rozprestrieť po celej ploche oka a uľahčiť tak následnú aplikáciu šošoviek. Výrobcovia však uvádzajú, že pri niektorých typoch kvapiek je možná aj aplikácia s už nasadenými šošovkami (prečítajte si pozorne príbalový leták očných kvapiek alebo sa opýtajte svojho očného lekára.)

 


Ako si mám kontaktné šošovky správne nasadiť?

 


1) Poriadne si umyte a osušte ruky.

2) Kontaktnú šošovku opatrne vyberte z puzdra končekom vášho prsta. (Na tento krok môžete použiť aj špeciálnu pinzetu - je to sterilnejšie, no po jej použití však treba pinzetu vždy sterilizovať.)

3) Následne šošovku umiestnite na špičku ukazováka alebo iného prsta.

4) Pohľadom zboku skontrolujte, či kontaktná šošovka nie je otočená naopak. Ak je otočená správne, pripomínať by mala tvar misky.

5) Opatrne stiahnite prstom spodné viečko a pozerajte sa smerom nahor, oko majte doširoka otvorené a do jeho stredu vložte šošovku.

6) Oko zatvorte a zažmurkajte. Šošovka sa tak sama usadí na správne miesto. Ak je to potrebné, môžete sa šošovky ľahko dotknúť a posunúť ju na stred. 

7) Správne nasadená kontaktná šošovka by mala byť v oku pohodlná. Ak tak nie je, vyberte ju, jemne očistite roztokom a znova nasaďte.

8) Rovnako aplikujte aj druhú šošovku.

 

Poznámka: Nikdy neprekračujte odporúčaný čas nosenia a pravidelne meňte šošovky podľa odporúčaní výrobcu.


Musím pri manipulácii s kontaktnými šošovkami dodržiavať špeciálnu hygienu?

Pred každou manipuláciou so šošovkami si vždy dôkladne umyte ruky (používajte mydlo bez parfumov a olejov) a osušte ich uterákom, ktorý nepúšťa vlákna. Nedotýkajte sa žiadnych textílií. Dôkladne umyté ruky vám pomôžu vyhnúť sa prípadnej infekcii očí. 

Dôležité je tiež vyvarovať sa kontaktu s vodou. Pri sprchovaní, plávaní, saunovaní alebo iných aktivitách s vodou si radšej odstráňte šošovky, aby ste zabránili ich kontaminácii či poškodeniu.

 

Keď už mám šošovky, musím ešte chodiť k očnému lekárovi?

Aj keď už máte svoj predpis (či už na okuliare alebo na kontaktné šošovky), pravidelné kontroly u očného lekára 1-krát ročne sú nevyhnutné. V prípade akýchkoľvek problémov, ako je začervenanie oka, bolesť alebo zhoršené videnie, okamžite vyhľadajte odbornú pomoc.

REZERVOVAŤ SI TERMÍN NA MERANIE ZRAKU

 



Správna starostlivosť o kontaktné šošovky zvyšuje ich životnosť a zabezpečuje zdravie vašich očí. Dodržiavajte tieto jednoduché kroky a užívajte si pohodlie a výhody, ktoré kontaktné šošovky ponúkajú.