Vitajte pri našej sérii videí Go. Explore. See., ktorými vás vizuálne prenesieme na krásne miesta po celom svete. V prvej epizóde vám predstavíme najmodernejšie mesto Turecka - čarovný Istanbul.

Istanbul, častokrát nazývaný Brána Orientu alebo Mesto dvoch tvárí, je najväčším mestom Turecka a rozprestiera sa na brehoch európskeho a azijského kontinentu. Je častokrát prestupným miestom pri letoch do a z Ázie a to bol aj náš prípad, kedy sme si pri prestupe po ceste z Iránu nechali jeden deň navyše na obhliadku tohto očarujúceho mesta.

 

Kedy a kde.

Najlepšie obdodie na návštevu je jar, predtým, ako začne hlavná letná turistická sezóna a je už dostatočne teplo na to, aby ste sa zvalili na trávu v parkoch, alebo sedeli na terasách kaviarní. Rozhodne najkrajší zážitok a pre nás jedno z najkrajších miest je Sultanahmet Square. Človek tu dokáže pri šálke tradičného tureckého čaju presedieť na tráve celé hodiny a pozorovať krásu mešity Hagia Sofia, ktorá dnes slúži prevažne ako múzeum a pre mňa najkrajšej Modrej mešity. Odporúčam vyčkať tu na modlitbu a sedieť v parku medzi týmito spomínanými mešitami. Zaručene z tejto atmosféry zvolávania na modlenie raz z jednej a potom z druhej mesity budete mať husiu kožu.

go explore see turkey istanbul eyeweargo explore see travelling with eyerim

Ak si budete chciet niečo nakúpiť, môžete sa prejsť po najväčšom lokálnom Grand Bazare a stratiť sa v jeho uličkách. Na trhu nakúpite od šperkov, cez koreniny, čaje, koberce… jednoducho všetko, čo patrí ku trhom. Samozrejme, že obchodovanie s miestnymi je zábava a vy si môžete zasúťažiť o zjednávanie cien.

Ak by toto miesto pre vás bolo príliš hlučné, oddýchnite si v parku Gülhane, nachádzajúcom sa nad mestom, porozprávajte sa s miestnymi a pokochajte sa dychberúcim výhľadom na mesto. Je až neuveriteľné, že z jedného miesta sa pozeráte na dva kontinenty, na jednom z nich stojíte a na druhý sa viete v priebehu niekoľko desiatok minút presunúť.

go explore see turkey istanbul eyeweargo explore see turkey istanbul eyeweargo explore see turkey istanbul eyewearJedným zo symbolov Istanbulu je taktiež Galata Bridge. Domáci na tomto moste lovia ryby a hlavne skoro ráno tu stretnete obrovské zástupy rybárov. Na jednej strasne mostu sa nachádza bazaar a na druhej rybí trh, kde môžete ochutnať miestnu špecialitu - pečenú rybu v bagete. Prekvapivo, nie je to kebab, čo je najtradičnejšie miestne jedlo, ale práve tento rybací sendvič. Práve odtiaľto môžete nasadnúť na loď, ktorá je súčasťou bežnej MHD v meste a zdolať ňou majestátny prieliv Bospor a za pár minút sa dostať do ázijskej časti mesta.

Istanbul je jedno z našich obľúbených európskych miest. Je to mesto s neuveriteľnou atmosférou v obklopení stoviek úzkych špicatých minaretov a kupoliek, ktoré na vás pozerajú z každej strany. Charizma tohto miesta spolu s pohostinnosťou miestných ľudí sa vám dostane pod kožu a zakaždým sa budete tešiť na jeho ďalšiu návštevu viac a viac.

Veríme, že videom Go. Explore. See.: Turkey vám prinesieme aspoň časť neodolateľnej atmosféry, ktorú Istanbul ponúka. Ak by ste plánovali cestu do Turecka, tak si prečítajte tento blog - Turistický sprievodca po Turecku, kde nájdete zhromaždené zaujímavé informácie pre cestovateľov. Nabudúce sa presunieme na známy grécky ostrov Santorini, kde vás prevedieme romantickými uličkami a ukážeme tradičné modro-biele domčeky.