Ak ste vyznávačom romantiky, tradičných gréckych modro-bielych domčekov, krásnych sopečných pláží s čiernym pieskom, dobrého vína a vynikajúcej gréckej kychyne, malebný ostrov Santorini je pre vás nepochybne to pravé. A ako sme už prezradili v predchádzajúcom článku, naša druhá epizóda sérií cyklu Go. Explore. See. bude práve z tohto rozprávkového ostrovčeka.

 

Santorini leží v Egejskom mori a vznikol vulkanickým výbuchom ostrova Thera – ako je mnohokrát ostrov nazývaný domácimi. Súostrovie má dnes viac ako 15.000 obyvateľov, ktorí spolunažívajú na rozlohe necelých 77 kilometrov štvorcových. Gréckych ostrovov sú tisícky. V mnohých rebríčkoch však práve Santorini figuruje ako absolútne najkrajší. Ten, o ktorom už počul hádam každý a ktorý je snom mnohých cestovateľov. Práve z tohto dôvodu sa stal najnavštevovanejším miestom Grécka a obľúbenou dovolenkovou destináciou turistov z celého sveta. Ročne ho navštívi viac ako 2 milióny turistov, a preto je určite dôležité dobre zvážiť, kedy sem vaše kroky zavedú.

Kedy a kde

Kedy Santorini navštíviť? Určite mimo hlavnej sezóny, ktorá začína v júni a končí v prvej polovici septembra. Vyhnete sa tak nielen davom turistov, ale potešia vás aj nižšie ceny, priateľskejšie naladení domáci a dostupné ubytovania, ktoré nemusíte bookovať mesiace v predstihu.


Ostrov je naozaj maličký a keďže sa z jedného konca na druhý sa dostanete v priebehu jednej hodiny, na preskúmanie celého ostrova a všetkých zaujímavých miest vám stačí len zopár dní. V ideálnom prípade sa dá výlet prepojiť s návštevou ďalších romantických ostrovčekov, na ktoré sa v priebehu zopár desiatok minút dostanete trajektom. 

Ako sme už spomínali, Santorini posledné roky zažíva veľký nápor turistov. Tí zvyčajne smerujú do hlavného mesta Thira (Fira), ktoré je akýmsi centrom ostrova, je plné romantických uličiek, obchodíkov so suvenírmi, ale aj bujarého nočného života. Očarujúce mesto s typickými modro-bielymi domčekmi a kostolíkmi je rajom pre fotografov a aj vďaka tomuto mestu sa Santorini stalo skutočne jedinečnou destináciou. 

go explore see greece santorini eyerimPohľad, ktorý určite poznáte z pohľadníc a predných strán katalógov cestovných agentúr, sa vám naskytne v dedinke Oia. Aj napriek tomu, že práve tu človek pocíti ten dav turistov, pohľad na červené útesy, biele veterné mlyny a kostolíky s modrými kupolkami vás určite očarí a bezpochyby sa do tohto miesta zamilujete. Nenechajte si ujsť západ slnka, ktorý sa možno stane tým najkrajším, aký ste v živote videli. 

go explore see greece santorini eyerim
Nás osobne najviac zaujala dedinka Pyrgos, ktorá sa nazýva aj druhá Oia. Deň predtým sme sa predierali plnými uličkami mestečka Oia a teraz sme mali celý Pyrgos len pre seba. Okrem toho sme si výlet naplánovali práve na Veľkú noc – v čase, keď sa v tejto dedinke konajú tradičné oslavy. Po všetkých domoch sa rozostavia tisícky kahancov, ktoré celý večer horia a osvetľujú celú dedinku. Z diaľky to pôsobí, ako keby celé mesto horelo. Nezabudnuteľný zážitok, z ktorého budete mať husiu kožu.

Ak chcete na chvíľu uniknúť z reality a užiť si skutočne originálnu romantickú dovolenku, Santorini vás nesklame. Nechajte sa pohltiť jeho atmosférou a presvedčíte sa o tom, že je naozaj ohromujúce. Dúfame, že video epizódou zo Santorini do vašich jesenných dní vnesieme aspoň trošku slniečka, tepla a gréckej nádhery. V budúcej časti video cyklu Go. Explore. See. sa presunieme do zimy, zasnežených lesov a zdoláme majestátne hory.