Oakley je lídrom vo svete športovej očnej optiky a ponúka to najlepšie, čo na trhu môžete nájsť. Ak sa rozhodnete zainvestovať do jedného či dvoch modelov, pochopiteľne si chcete byť istí tým, že dostanete pravé kvalitné športové okuliare. Riziko toho, že sa tak nestane pri nákupe online narastá, a preto máme pre vás zopár tipov na to, ako sa o autenticite značky Oakley presvedčiť a odhaliť ‘fake’ na prvý pohľad.

1 Kvalita na prvý pohľad

Akonáhle chytíte svoje nové Oakley okuliare do ruky mali by ste cítiť ich váhu. Pánty by mali byť dostatočne pevné a akékoľvek znaky na bočniciach a šošovkách by mali vyzerať kvalitne hneď na prvý pohľad.

Ako rozoznať pravé Oakley slnečné okuliare

2 Skontrolujte balenie

Väčšina Oakley modelov v balení zahŕňa nasledovné:

Krabica
Každé nové Oakley slnečné okuliare sú zabalené v originálnej krabici. Dôkladne skontrolujte všetky symboly a znaky na obale - mali by sa zhodovať s tými, ktoré značka Oakley oficiálne používa. Na krabici taktiež nájdete podrobný popis produktu, napr. informácie o výrobcovi, čiarový kód, názov modelu, popis rámu a šošovky. Všetky tieto informácie na krabici by sa mali zhodovať s tými na samotných okuliaroch, ktoré sú vo vnútri.

Obal a čistiaca handrička
Pravé Oakley by mali byť vždy uložené v kvalitnom pevnom puzdre alebo vrecúšku vyrobeného z mikrovlákna. Súčasťou obidvoch je vo väčsine prípadov Oakley logo, avšak nie je to pravidlo. V prípade, že na nich logo nevidíte, nemusí ísť vyslovene o falzifikát.

Čistiaca handrička je spravidla priložená vo vnútri puzdra. V prípade modelov, ktoré sú predávané spolu s vrecúškom, čistiacu handričku nečakajte, a to z jednoduchého dôvodu - vrecúško je vyrobené z mikrovlákna a spĺňa funkciu obalu aj handričky v jednom. Nezabudnite samozrejme skontrolovať kvalitu týchto doplnkov. Ak vyzerajú alebo posôbia lacno, poobzerajte sa radšej po ďalších ukazovateľoch, ktoré by mohli vaše obavy naplniť alebo v tom lepšom prípade vyvrátiť.

Príbalový leták alebo certifikát autenticity
Veľa výrobcov dnes v balení zahŕňa rôzne príbalové letáky, certifikáty pravosti, záručné listy alebo čokoľvek podobné, čo zaručuje originalitu produktu. Oakley nie je výnimkou a ich balenie obsahuje tzv. certifikát autenticity, ktorý po otvorení obsahuje detailné informácie o produkte, jeho záruke a samotnej značke a na jeho začiatku by ste mali nájsť na oboch stranách oficiálny znak ‘O’. Tento certifikát je pravdepodobne tým najspoľahlivejším znakom toho, že v rukách držíte originálne okuliare. Aj napriek tomu si certifikát poriadne prezrite - akékoľvek gramatické chyby, preklepy alebo iné nezrovnalosti môžu znamenať, že sa nejedná o originálny produkt.

Ako rozoznať pravé Oakley slnečné okuliare balenie

3 Oakley logo

Značka Oakley má veľmi pevne stanovený dizajn loga, ktoré sa nachádza na niekoľkých miestach.

Puzdro - vrecko
Symbol ‘O’ je častokrát vykreslený na vrchnej časti puzdra alebo je prišitý na bočnej strane vrecúška, v ktorom sú okuliare zabalené.

Bočnica
Logo by ste mali nájsť takisto na bočnici, a to v 2 prevedeniach - jednoduchý symbol ‘O’ alebo nápis ‘Oakley’, ktoré je osadený priamo do rámu. Dôkladne skontrolujte, či je tvar symbolu ‘O’ totožný s tým oficiálnym. Ak je toto logo iba namaľované alebo dokonca na bočnici chýba, je vysoko pravdepodobné, že v rukách nedržíte originálny kúsok.

Ako rozoznať pravé Oakley slnečné okuliare brand logo

Ako rozoznať pravé Oakley slnečné okuliare brand logo

4 Skontrolujte bočnice

Chyťte vaše Oakley a dobre si ich prezrite. Na vnútornej strane ľavej bočnice by ste mali nájsť názov modelu, kód farby a detail veľkosti. Všetky tieto informácie by sa mali samozrejme zhodovať s tými na originálnej krabici, v ktorej boli okuliare zabalené. Rovnako ako v prípade certifikátu originality, skontrolujte akékoľvek gramatické chyby, veľkosť písma a rozloženie textu, ktoré by mohli odhaliť nepravosť okuliarov.

Ďalšou témou je materiál. Väčšina Oakley rámov je vyrobených z plastu, ktorý je napustený farbou. V prípade, že by ste rám rozlomili na dve časti, vnútorná farba rámu by sa mala zhodovať s tou na povrchu. Ani toto sa však netýka všetkých modelov, keďže veľa z nich sa vyrába z iných materiálov akým je napriklad kov. Tento trik teda radšej neskúšajte, výsledkom by bolo asi len vypršanie záruky.

Ako rozoznať pravé Oakley slnečné okuliare brand logo

5 Skontrolujte šošovky

Nápisy
Nie všetky Oakley slnečné okuliare majú na šošovke vykreslené logo, tvar alebo dokonca slovo, avšak zopár takých sa nájde. Tento bod sme sa rozhodli zahrnúť preto, aby ste neboli prekvapení pokiaľ sa s modelom, ktorý na šošovke nejaký znak vykreslený má, stretnete.

Na niektorých modeloch Oakley nájdete napríklad nápis ‘Oakley’ osadený blízko nosníka. Modely, ktoré sú polarizované, Polarized, alebo charakteristické funkciou Prizm majú zas spomenuté výrazy vykreslené veľkými písmenami priamo na jednej zo šošoviek. Oakley dokonca z času na čas zaraďuje do predaja špeciálne edície, ako napríklad edíciu s vykreslenou stužkou v rámci boja proti rakovine prsníka.

Nálepka
Podobne, ako v prípade značky Ray-Ban, ak si kúpite okuliare Oakley, na ktorých šošovke nájdete nálepku, pôjde pravdepodobne o ‘fake’. Dôležité je však poznať rozdiel medzi obyčajnou nálepkou a nálepkou s nápisom ‘P’, ktorá je k šošovke prilepená staticky a dáva sa na polarizované verzie okuliarov. Tieto nálepky sa odstraňujú jednoducho a na šošovke po nich neostanú žiadne stopy lepidla alebo podobného materiálu.

How to spot authentic oakley sunglasses brand logo

Ak sa niekedy ocitnete v situácii, kedy si originalitou vašich Oakley nebudete istí, veríme, že vám práve týchto pár rád pomôže. Myslite, prosím, na to, že tento návod nemusí byť vždy 100% spoľahlivý a Oakley môže kedykoľvek vo svojej výrobe aplikovať zmeny a vylepšenia. Všetky novinky celý náš tým sleduje a urobíme všetko preto, aby ste o všetkom vedeli vždy ako prvý! Pozrite si najnovšiu kolekciu Oakley na eyerim e-shope a vyskúšajte si ich cez Magic Mirror