Priznajme si to - leto je ešte ďaleko. Nájdu sa však aj bezoblačné zimné dni, kedy sa všetkými vytúžené slnko konečne ukáže. Máte vtedy pocit, že toľko žmúrite, až vás rozbolí hlava, len aby ste si dovideli pod nohy? Vtedy si možno spomeniete na slnečné okuliare, ktoré vám pod kopou prachu už piaty mesiac ležia na stolíku v izbe. Veď prečo by ste predsa nosili slnečné okuliare v zime? Presne preto sme pre vás pripravili jednoduché 4 dôvody, prečo je ten najlepší čas slnečné okuliare oprášiť.

1. Ochránia vaše oči

Slnko je “iba” centrálna hviezda v slnečnej sústave. Napriek tomu nám dokáže svojím silným žiarením spôsobiť rôzne ťažkosti. Vedeli ste, že vaše oči sa môžu na priamom slnku spáliť rovnako ako pokožka? “Opálené” alebo “spálené” oči, ktoré sa prejavujú začervenanými, slziacimi očami, ktoré nepríjemne svrbia, sa dajú ľahko vyliečiť za pár dní. Pokiaľ sú však oči často vystavované takémuto nebezpečnému slnečnému žiareniu, môžu vzniknúť aj iné, viacrozmerné trápenia v podobe rôznych očných ochorení.

Možno sa práve prechádzate v zimných uličkách mesta alebo lyžujete v zasnežených horách, no na vaše slnečné, prípadne lyžiarske okuliare už nezabúdajte. Sneh, vlhké či zamrznuté cesty odrážajú slnečné lúče a práve slnečné okuliare tieto nepríjemné lúče redukujú. Okrem redukcie odrazených slnečných lúčov, slnečné okuliare tiež ochránia vaše oči od vetra, prachu, rôznych usadenín, ba dokonca aj od “snežnej slepoty”. Nech teda vonku robíte čokoľvek, šetrite si svoje oči.

2. Zlepšujú vám zrak

Trávite zimu sánkovačkou na zasnežených kopcoch alebo skôr v meste? Prípadne jazdou v aute stíhate obe zimné verzie? Keď sa ale trochu ukáže slnko, stavíme sa, že trošku žmúrite! Je jedno, kde ste a čo robíte. Zimné slnko vie s každým z nás ľahko vybabrať a môžeme mať dokonca i pocit, že horšie vidíme. Ako tomu predísť? Už len z nadpisu vyčítate správnu odpoveď. Slnečné okuliare! Dodajú vám pocit “lepšieho zraku”, keďže odrazu uvidíte jasnejšie, žmúrenie bude minimalizované a oči budú vďaka tomu prirodzene hydratované

Prečo nosiť slnečné okuliare v zime

3. Redukujú syndróm suchého oka, namáhanie očí a bolesti hlavy

Na suchý vzduch sme si v zime už hádam všetci zvykli. Nosíme preto so sebou balzam na pery, pravidelne si krémujeme tvár a ruky, aby bola naša pokožka aspoň chvíľu hydratovaná. Na čo však môžeme v zime ľahko zabudnúť je fakt, že suchý vzduch vysušuje aj naše oči – najmä vonku. Ak taktiež oči vystavujeme príliš jasnému žiareniu, vedieme ich k namáhaniu i bolestiam hlavy. Očné zreničky kontrolujú koľko svetla sa dostane až k sietnici oka. Sietnica je na svetlo veľmi senzitívna, a práve preto sa zreničky pri jasnom svelte zúžia, v snahe ochrániť sietnicu od príliš jasného svetla. Preto začneme na priamom, jasnom slnku často žmúriť a oči sa potom cítia namáhané, unavené a rozbolí nás hlava.

Slnečné okuliare predstavujú prirodzený štít pre oči – ochránia pred všetkými možnými prírodnými nástrahami, kvôli ktorým oči začnú priveľmi slziť, rezať alebo páliť. Takže si nezabudnite ku krému na ruky zajtra zbaliť aj pár obľúbených slnečných okuliarov!

4.   Stanú sa vašim “fashion statement”

Slnečné okuliare, spolu s dioptrickými, sú už desiatky rokov súčasťou módneho priemyslu. No ešte pred pár dekádami bolo nosenie slnečných okuliarov v zimnom období módnym faux-pas. Jediná osoba, ktorej bolo celoročné nosenie slnečných okuliarov odpúšťané, je ikonická Anna Wintour, ktorá slnečné okuliare nosila nielen v zime, ale i v interiéroch. Máte pocit, že dokonca aj dnes v slnečných okuliaroch pútate viac pozornosti než by ste chceli? Výborne! Či ste žena alebo muž, buďte aj vy “Anna Wintour” vo vašom svete.

Prečo nosiť slnečné okuliare v zime

Slnečné okuliare nie sú len vzorom vášho celkového vkusu, ale i ukážkou toho, ako sa staráte o svoje zdravie a zdravie vašich blízkych. Keď sa staráte o svoje telo, nezabúdajte na oči! Ak však máte pocit, že vaše “letné” slnečné okuliare nie sú vhodné na zimné nosenie, prezrite si náš web a vyberte si pár, ktorý vám sadne. Alebo potrebujete skôr slnečné okuliare na šťastné cesty? U nás si určite nájdete tie pravé, ktoré dokonale sadnú vám aj vášmu životnému štýlu. Dajte zbohom suchým, podráždeným očiam!