Svetový deň zraku (WSD) sa koná raz ročne v druhý októbrový štvrtok . O to, aby sa na dôležitosť pravidelnej starostlivosti o oči nezabudlo sa každoročne stará Medzinárodná agentúra na prevenciu slepoty (IAPB) pod iniciatívou VISION 2020 Global Initiative. Tohtoročný WSD sa koná 14. októbra.

Svetový deň zraku každoročne poukazuje na dôležitosť zvyšovania povedomia verejnosti o slepote a poruchách zraku, ktoré sú jedným z hlavných medzinárodných problémov verejného zdravia. Približne 285 miliónov ľudí na svete trpí problémom so slabým zrakom alebo dokonca slepotou. Čo je však zaujímavé je to, že asi 80 % týchto prípadov sa dá predísť prevenciou. Ak by každý z nás aspoň raz ročne navštívil svojho optometristu, osem z desať ľudí by vďaka včasnej diagnostike nemuselo vôbec oslepnúť. 

Pokiaľ však svoj zrak zmeraný máte, no hodnoty svojich dioptrií si nepamätáte, máme pre vás skvelú správu. Nemusíte chodiť na žiadne nové merania, vďaka našej bezplatnej aplikácii Lens Scan si presné hodnoty svojich dioptrií zmeriate v pohodlí domova. Návod, ako na to a všetky informácie o aplikácii Lens Scan sa dozviete TU.

Pre vaše oči chceme urobiť naozaj maximum. Pripomeňte si preto s nami Svetový deň zraku a zapojte sa do súťaže o skvelé ceny na našom Instagrame!

A aby sme v tento deň neprispeli k ničeniu vášho zraku pozeraním na obrazovku počítača alebo telefónu, pripravili sme pre vás rýchly prehľad toho, ako je svet na tom so zrakom. Nájdete sa niekde v týchto číslach?

World Sight Day 2019

Chráňte svoj zrak - stojí za to!