Každý, kto nosí okuliare sa častokrát veľmi neteší na príchod chladného a vlhkého počasia. Dôvod je najmä jeden - večne zahmlené okuliare. Tento otravný jav nastane vždy pri prechode z chladného prostredia do teplého, pri pití horúcich nápojov, otvorení umývačky či športovaní. Čo s ním?

Prečo a kedy sa okuliare zahmlievajú?

Zahmlievanie spôsobuje jednoduchá fyzika. Pri prechode z chladu do tepla sa hmla na sklách okuliarov vytvára skvapalnením vlhkosti nahromadenej vo vzduchu. Pri nosení rúšok či iných respiračných pomôcok zas zahmlenie vzniká vplyvom vlhkosti nášho dychu. 

Zahmlievanie dioptrických okuliarov - ako mu zabrániť?

Sprej alebo gél proti zahmlievaniu

Pravdepodobne najjednoduchším a zároveň k okuliarom veľmi šetrným riešením je sprej či gél proti zahmlievaniu. Jednoducho ho nastriekate alebo nanesiete na sklá okuliarov a následne odstránite mäkkou bavlnenou handričkou. Jednoduché, ale účinné! Takýto praktický sprej proti zahmlievaniu si môžete kúpiť aj priamo na eyerim v nákupnom košíku. 

Správne nasadené rúško

Lekári tento problém poznajú, no počas pandémie sa s ním zoznámilo aj veľké množstvo ľudí, ktorých kvôli noseniu rúška či respirátora trápi zahmlievanie okuliarov. Základom je nosiť dobre padnúcu ochranu tváre, aby sa k sklám dostalo menej vzduchu. Rúško si pritlačte čo najbližšie k očiam a okuliare si nasaďte nižšie na nos. 

Pena na holenie či iné domáce triky

Existuje niekoľko “babských trikov”, ktorými môžete zahmlievaniu okuliarov predísť. Tým najrozšírenejším je trik s opláchnutím okuliarov vo vlažnej vode s bežným prípravkom na riad či s mydlom a následným vysušením handričkou z mikrovlákna. Saponát či mydlo po vyschnutí zanechávajú tenkú ochrannú vrstvu, ktorá odpudzuje skvapalnené molekuly vody.

Ďalšou takouto radou je použiť penu na holenie. Predtým, ako sa chystáte von, naneste holiacu penu po oboch stranách okuliarových skiel, dôkladne ju opláchnite teplou vodou a okuliare nakoniec vyčistite jemnou handričkou z mikrovlákna.

Zahmlievanie lyžiarskych okuliarov -  ako mu zabrániť?

Dnes má väčšina kvalitných lyžiarskych okuliarov špeciálnu vrstvu, ktorá zabraňuje zahmlievaniu, no občas sa mu aj tak nevyhneme. Napríklad, ak si počas prestávky na svahu dáte lyžiarske okuliare na rozhorúčené čelo, prípadne na krk - tu dôjde k stretu rôznych teplôt a následnému zahmleniu. Ak si chcete lyžiarske okuliare na chvíľu odložiť, nasaďte si ich radšej na prilbu, ktorá je studená. 

Ak sa vaše okuliare stále zahmlievajú, skúste sa pozrieť, či vaše vetracie otvory nie sú náhodou zablokované prachom alebo snehom. 

Veľa ľudí si po lyžovačke zvykne poutierať okuliare od snehu alebo iných nečistôt, no problémom je, že to robia úplne nevhodnými materiálmi -  papierovými vreckovkami, rukavicami alebo toaletným papierom, ktoré môžu poškodiť ochranné vrstvy šošoviek. Používajte iba špeciálnu čistiacu handričku z mikrovlákna. Taktiež by ste nemali chytať a utierať sklá lyžiarskych okuliarov zvnútra, keďže sa tu nachádza vrstva zabraňujúca zahmlievaniu okuliarov. Ak potrebujete odstrániť vodu z vnútra okuliarov, najprv ich skúste vytriasť a potom šošovky veľmi jemne utrite handričkou z mikrovlákna.

Mimochodom – viete, ako svoje okuliare vyčistiť správne?

Pevne veríme, že vám tieto tipy pomôžu a vy si chladné počasie užije bez ďalších nepríjemností!