Pravdepodobne ste už videli množstvo článkov o tom, ako si zlepšiť zrak, a vo väčšine z nich vám radili jesť veľa mrkvy a nepozerať príliš veľa na obrazovky počítača. Aj keď sú niektoré z týchto bežných rád rozhodne užitočné, v prípade tých ostatných ide len o mýty, vďaka ktorým ľudia stále odďaľujú návštevu očného lekára. Je v tom niekedy poriadny zmätok, a preto sme tu pre vás so skutočnými radami. 

8 tipov ako si zlepšiť zrak

1) Vitamíny pre zdravý zrak

Jednoducho jesť viac mrkvy úplne nestačí, ale dávať si pozor na živiny, ktoré dávate svojmu telu vie byť veľmi nápomocné keď ide o zlepšenie zraku. Tak ako všetkým ostatným častiam vášho tela, aj vašim očiam prospievajú určité živiny. Pre dobrý zrak si sledujte príjem vitamínov A, C a E, aj minerálov ako sú zinok a meď. Zabrániť negatívnym účinkom slnka na oči pomôže, ak dbáte na dostatočný prísun antioxidantov - menovite beta-karoténu (ktorý nájdete v tej povestnej mrkve, ale aj v tekvici a sladkých zemiakoch), zeaxanthínu a luteínu (cesnak, cibuľa a kapari). Pre oči sú vo všeobecnosti dobré aj vaječné žĺtka, listová zelenina, čučoriedky, hrozno, sušené marhule, hrach či brokolica a dostatok čistej pitnej vody.

2) Očná jóga

Oko má svaly, ktoré tiež potrebujú posilňovať, inak ochabnú a zrak sa zhoršuje. Očná jóga pomáha udržiavať zrak v dobrom stave a oddialiť nosenie dioptrických okuliarov, prípadne udržať súčasný stav zraku a zabrániť pribúdaniu ďalších dioptrií. Jej každodenné praktizovanie môže tiež pomôcť predísť očnej únave a prispeje k zachovaniu dobrého zraku bez zbytočnej únavy.

Pre vykonaním samotných cvikov sa nezabudnite rozcvičiť - zatvorte oči a kývajte hlavou dopredu, dozadu, zo strany na stranu a dookola. Tým si uvoľníte stuhnutú krčnú chrbticu a necháte oči odpočinúť. Následne si vyberte cviky, ktoré vám vyhovujú:

✓ Prst na nos

Špičku ukazováka priložíme ku špičke nosa – prst je pritom rovnobežný s podlahou. Bez žmurkania zameriame pohľad na špičku prsta. Prst držíme na špičke nosa, pohľad sa koncentruje na neho. Pomaly sa zhlboka nadýchneme a vydýchneme. 1-3 opakovaní.

✓ Pravidlo 20-20-20

Každých 20 minút sa 20 sekúnd pozerajte na niečo, čo je od vás vzdialené 20 stôp (cca 6 metrov)

✓ Žmurkajte

Keď pozeráme na monitory, žmurkáme menej. Takže niekoľkokrát pomaly zatvorte a otvorte oči a potom si skúste viac všímať, ako často žmurkáte.

✓ Obrys čísla 8

Predstavte si niekde v diaľke veľké číslo 8. Očami jeho tvar niekoľkokrát prejdite - raz pomalšie, raz rýchlejšie. Tieto pohyby sú úplne iné než tie, ktoré zvyčajne vaše oči robia.

✓ Krúženie očami

Pozrite sa pred seba a očami krúžte v smere hodinových ručičiek. Opakujte 4 - krát, nechajte oči oddýchnuť a to isté opakujte na druhú stranu. Cvik môžete skúsiť aj so zatvorenými očami.

3) Očný zábal

Každý by si mal raz za čas dopriať wellness - a vaše oči by nemali byť výnimkou! Urobte si preto aspoň raz za týždeň očný zábal pomocou vlhkej látky namočenej v teplej vode. Ak máte dostatok času, zábal nechajte pôsobiť aj pol hodiny. Ak nie, postačí aj 5 či 10 minút.

4) Redukovanie času za počítačom

Táto rada nie je ničím prekvapivá, no je veľmi dôležité si ju pripomenúť. Ak celý deň pracujete s počítačom, môžete na sebe pozorovať bolesti hlavy, suché a podráždené oči, problémy so sústredím sa či s kvalitou spánku. Preto je dobré si každú hodinu dať aspoň 10 minútovú pauzu, kedy sa pozriete do diaľky. Skúste sa tiež vyhnúť používaniu elektroniky, ak nie je úplne nevyhnutné - nie, že hneď po práci chytíte telefón a strávite na ňom celý zvyšok večera. Mnoho elektronických zariadení má aj tzv. “nočný režim”, ktorého svetlo menej zaťažuje oči. Udržujte si jas obrazovky na optimálnej hladine - nie príliš nízkej, aby ste nemuseli žmúriť, ale ani nie príliš vysokej, aby vás neoslepovala.

Ak ste nútení tráviť za počítačom niekoľko hodín vkuse, praktickou pomôckou sú dioptrické okuliare na počítač s filtrom modrého svetla (alebo aj okuliare na počítač bez dioptrií) na eyerim. Filtrovaním modrého svetla, ktoré vyžarujú vaše elektronické zariadenia, pomôžete vašim očiam, aby neboli tak unavené či podráždené.

5) Aplikácia tepla a masáž očného okolia

Veľmi príjemným a blahodarným zvykom, ktorý pomáha ako očiam, tak aj vášmu celkovému relaxu, je aplikácia tepla. Ako na to? Pošúchate si o seba dlane, aby ste vytvorili teplo a potom ich priložte na privreté oči počas niekoľko sekúnd (opakujte 3-krát).

Pokiaľ vás trápi bolesť hlavy či opuchnuté oči, vyskúšajte tvárovú masáž! Najskôr na oboch stranách tváre nájdite lymfatické žľazy, ktoré odvádzajú nadbytočnú tekutinu. Masáž začnite jemným tlakom končekmi prstov na línii čeľuste, následne postupujte smerom nahor, kým sa dostanete k spánkom. Opakujte na oboch stranách tváre. Následne si na prstenník naneste malé množstvo očného krému a malými krúživými pohybmi ho jemne vklepte do pleti okolo kontúr očí – postupujte od vnútornej časti okasmerom k vonkajšej časti obočia (nikdy nie však priamo pod okom).

6) Výber správnych dioptrických skiel

Okuliare kúpené pri pokladni v supermarkete podľa metódy "vidím s nimi = kupujem" je jedna z najhorších vecí, ktoré môžete svojim očiam urobiť. Nesprávne zvolené dioptrie (a ďalšie hodnoty ako vzdialenosť zreníc či cylinder) môžu váš zrak výrazne poškodiť. Akonáhle pocítite zhoršený stav zraku, navštívte očného lekára. Ak vám diagnostiuje poruchu zraku, rovno vám vypíše aj recept, ktorý bude obsahovať hodnoty dioptrií pre obe vaše oči.

Vo všeobecnosti, čím ďalej od nuly tie čísla sú, tým viac korekcie váš zrak potrebuje. Kladné čísla znamenajú ďalekozrakosť, záporné zase krátkozrakosť. Čím väčšie sú vaše dioptrie, tým hrubšie sklá budete pravdepodobne potrebovať. Ďalšími údajmi na predpise môžu byť hodnoty astigmatizmu (cylinder a jeho os) a vzdialenosti zreníc (PD) (ak toto číslo nenájdete na predpise od lekára, nemajte strach – zmerať vzdialenosť zreníc je veľmi jednoduché). Zistite všetko, čo potrebujete vedieť o dioptrických sklách na eyerim!

7) Výber vhodného rámu

Ak ste práve zahájili hľadanie vhodných dioptrických okuliarov, aj taký detail akým je výber dioptrického rámu, môže mať opad na váš vizuálny komfort a celkový zrak.  Porozmýšľajte nad tým, čo od svojich nových dioptrických okuliarov chcete, a ako ich skĺbite so svojim obvyklým štýlom. Aký je váš cenový limit? Sú nejaké značky, od ktorých sa vám okuliare páčia? Aké rámy sa hodia k vašej tvári? A ako si vybrať správnu veľkosť rámu?

Okrem toho pamätajte, že to nie je len o výzore ale aj o funkčnosti – materiály použité na rámy aj sklá konkrétnych dioptrických okuliarov sú tiež dôležitým faktorom. Dôležité sú aj dioptrické sklá, ktoré sa do rámu budú vkladať - nie každá šošovka má rovnakú hrúbku a teda nemôže byť vložená do akéhokoľvek rámu. Ničoho sa nemusíte báť, ak máte otázky, náš zaškolený zákaznícky servis vám ochotne poradí!

8) Pravidelná návšteva očného lekára

Už niekoľkokrát sme si povedali, aké dôležité sú pravidelné prehliadky u očného lekára. Ak vám lekár povie, že potrebujete dioptrické okuliare, prosím, počúvnite ho. Dioptrické okuliare či kontaktné šošovky sú vytvorené na to, aby napravili problémy spôsobené poškodeným zrakom. A nielenže vďaka nim lepšie vidíte, ale aj ušetríte oči pred neustálou námahou - čo zabráni tomu, aby sa váš zrak ďalej zhoršoval. Problémy so zrakom rozhodne netreba ignorovať, práve naopak - ak vidíte rozmazane alebo spozorujete iné ťažkosti, najlepšie je začať tento problém riešiť čo najskôr.

Starať sa o svoje oči naozaj nie je až také náročné. Aj ak máte dokonalý zrak, opatrnosť sa vždy vypláca - uistite sa, že doprajete svojim očiam raz za čas aj oddych a dávate si na ne pozor. Ak váš zrak už nie je taký skvelý, ako kedysi býval, nezúfajte! Čo keby ste sa skúsili pozrieť na  eyerim  a vybrali si okuliare, ktoré vaše oči ochránia? Máme dioptrické okuliare pre každý tvar tváre a slnečné okuliare ku každému štýlu - výber je len na vás.